Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOAKTUALNI SAT Antonia Radić Brkan: Nikome ne branimo sjediti ispred trgovina, ali...

AKTUALNI SAT Antonia Radić Brkan: Nikome ne branimo sjediti ispred trgovina, ali trgovci ne smiju raditi u potkošulji

Na provedbu Odluke o postavljanju urbane opreme u staroj gradskoj jezgri na aktualnom se satu jučer osvrnuo NLO-ov vijećnik Petar Kelvišer koji ju je ocijenio lošom i nejasnom. – Pogotovo se to odnosi na objekte iz Kalalarge kojima redari ne daju pravu informaciju što smiju, a što ne, smiju li postaviti tende, smiju li izlozi, ljudi su zbunjeni, a brani im se i sjediti ispred trgovina pa me zanima po kojem im se to članku radi, pitao je oporbeni vijećnik.

Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan rekla je kako se ne slaže da je provedba odluke loša. – Smatram da je to živo tijelo koje ćemo nadograđivati kako se bilo grada bude budilo i oživljavalo. Naravno da svaki trgovac pokušava naći svoje mjesto pod suncem i da na što kreativniji i maštovitiji način koji nam nije pao na pamet kad smo radili odluku radi na svojoj pojavnosti, ali redari jako dobro znaju. Postoje jasne odluke, ima Odluka o komunalnom redu, i ne bih rekla da ne znaju nego da nisu informirani. Ali su zato redari na terenu, napravili smo obrazac, i nitko ne može bez odobrenja konzervatora i Grada postaviti ni tendu ni nešto drugo, kao što nitko nije smio mijenjati škure i otvore bez odobrenja konzervatora. Stara gradska jezgra je generalno zaštićena kao cjelina,  odgovorila je Radić Brkan.

Rekla je da tenda u Kalalargi i okolnim kalama mora biti usklađena s odlukom, dok će se za rivu primjenjivati rješenje iz natječaja. Dizajnersko rješenje međutim još uvijek nije završeno i očekuje se u listopadu.

Ustvrdila je i da nikome ne brane sjediti ispred trgovina.

– To ne branimo, ali sjedenje u potkošulji jednog trgovca je apsolutno neprimjereno i vrijeđa građane i turiste koji prolaze kroz kalu. Bi li vi dozvolili da vam trgovac radi u kanotjeri? Mislim da ne bi. Smatram da moraju biti reprezentativni, to je stvar poslovnog bontona i prezentacije u staroj gradskoj jezgri. Nije ovdje riječ o zabrani nego zajedničkoj suradnji, a redari su u provedbi na razini zadatka, poručila je dogradonačelnica.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

 

- Oglas -