Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivot60 GODINA MALAKOLOŠKOG MUZEJA Dario Odak predstavlja izložbu Zvuk vode

60 GODINA MALAKOLOŠKOG MUZEJA Dario Odak predstavlja izložbu Zvuk vode

Multimedijalna izložba Daria Odaka bit će otvorena u četvrtak 31. kolovoza u 19 sati u klaustru Franjevačkog samostana, a sastoji se od fotografskog friza upotpunjenog dvjema video projekcijama te će događaj dopuniti koncertni performans u izvedbi Roberta Vodanovića Čopora iz Zadra.

Izložba ZVUK VODE panoramskih pejzaža fotografa Daria Odaka prelazi u domenu apstraktne fotografije, pod kustoskim vodstvom vizualne umjetnice Tine Divić multimedijalna izložba postaje glazbena vizualizacija. Taj dojam će podržati i koncertni performans POTOPLJENA SJEĆANJA multimedijalnog umjetnika Roberta
Vodanovića Čopora.

Makarski fotograf Dario Odak kroz panoramski način fotografiranja prikazuje pejzaž Plitvičkih jezera. Zrcaljenjem pejzaža na površini vode duplicira prikaz i vodi nas prema apstraktnoj fotografiji. Apstraktni fotografi koriste perspektivu, pokret i svjetlo kako bi transformirali svijet koji vidimo u neočekivanu, često neprepoznatljivu sliku. Kustoski rad Tine Divić na izložbi i postprodukciji dovodi nas do velikog friza na kojem je prikaz potpuno apstrahiranog pejzaža. Promatrač prepoznaje osjećaj zvuka, glazbena vizualizacija dopušta nam da očima čujemo zvuk vode.

Roberto Vodanović Čopor multimedijalni je umjetnik iz Zadra. Intuitivno istražuje
zvuk, riječ, sliku i pokret. Svoju eksperimentalnu glazbu često kombinira sa zvukovima prirode, gradova i zvukovima koje stvara od predmeta iz svakodnevnog okruženja. Ovaj performans zamišljen je kao zvučno putovanje kroz razne aspekte života u dalmatinskim gradovima tijekom turističke sezone i nakon nje, koristeći zvuk kao osnovni medij za izražavanje.
Centralna točka ovog nastupa su terenske snimke mora i snimke podmorja snimane hidrofonom. Ovi zvučni zapisi prikazuju život pod površinom, ali istovremeno ukazuju na krhki ekološki balans koji je narušen prisustvom masovnog turizma. Zvukovi podmorja postaju metafora za delikatnost prirodnih ekosustava koji su izloženi pritiscima modernog turizma.

Cijeli multimedijalni događaj odvija se u organizaciji TZ grada Makarska povodom obilježavanja šezdesete godišnjice Malakološkog muzeja u Makarskoj, a ulaz je, kao i na dosadašnja događanja, slobodan.

- Oglas -