Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABrelaMinistarstvo kulture zaboravilo na Maestral: prijedlog zaštite mjesecima kupi prašinu

Ministarstvo kulture zaboravilo na Maestral: prijedlog zaštite mjesecima kupi prašinu

Točno mjesec i pol dana nakon poslanog prvog upita Ministarstvu kulture, a vezano za zaštitu hotela Maestrala u Brelima, dobili smo očekivani odgovor. Naime, hotelu Maestral privremena zaštita je istekla u studenom prošle godine, a dosta prije isteka zaštite je konzervatorica Sandi Bulimbašić iz Konzervatorskog odjela u Splitu donijela prijedlog zaštite te ga uputila Zagrebu.

Međutim, do dana današnjeg se Ministarstvo kulture nije očitovalo niti dalo svoj sud po pitanju zaštite koja bi hotel, daleko strože, čuvala i u eksterijeru i u dijelu interijera.

– Obavještavamo vas kako je započet proces te će se na jednoj od sljedećih sjednica Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnoga dobra razmatrati status hotela Maestral. Sjednice Stručnog povjerenstva odvijaju se redovito te se sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i drugim propisima provode procedure utvrđivanja svojstva kulturnog dobra, stoji u odgovoru.

Sličan odgovor uputilo je Ministarstvo kulture i prije tri mjeseca, kada je članak o zaštiti hotela objavljen u medijima. Naime, Slobodna Dalmacija pisala je o isteku privremene zaštite u prosincu prošle godine, a iz Ministarstva tad je stigao gotovo identičan odgovor kao jučer.

– Obavještavamo vas kako se sjednice Stručnog povjerenstva odvijaju redovito te se sukladno zakonu provode procedure utvrđivanja svojstva kulturnog dobra. Na jednoj od sljedećih sjednica Stručnog povjerenstva razmatrat će se status hotela ‘Maestral’ u Brelima – odgovorili su tad iz Ministarstva.

Ivona Ćirak /foto Oris, Brela.hr, Slobodneveze

- Oglas -