Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAŽUPANIJA OLABAVILA PROCEDURU Izmjene Prostornog plana mogu biti na javnom uvidu već...

ŽUPANIJA OLABAVILA PROCEDURU Izmjene Prostornog plana mogu biti na javnom uvidu već za dva mjeseca

Novi, restriktivniji Prostorni plan grada Makarske mogao bi, ako sve prođe glatko, biti na stolu za neka dva mjeseca. Potvrdio nam je to Tonči Vuković, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje, koji procjenjuje da se u tom roku plan može naći na javnom uvidu, što znači da bi do veljače mogli imati novi prostorno-planski dokument. Paralelno se može raditi na izmjenama, za što je zadužen izrađivač iz Splita.

Međutim, sve se to moglo otegnuti znatno dulje, po svoj prilici i peterostruko više.

Da bismo objasnili zašto, moramo kazati kako smo prije neka dva tjedna dobili informaciju da će Grad Makarska morati raditi studiju utjecaja na okoliš, što je vrlo zahtjevan i dugotrajan posao. Kako bismo to provjerili, obraćali smo se Ministarstvu gospodarstva, odnosno resornom zavodu koje nas je usmjerilo prema Upravnom odjelu za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije.

Pitali smo ih je li Grad Makarska zatražio mišljenje o potrebi provedbe strateške procjene, odnosno ocjene o potrebi strateške procjene za Izmjene i dopune PPUG Makarske, i kakvo su rješenje, odnosno obrazloženje dali.

Iz odgovora se vidi kako se studija ipak ne mora raditi, što bi uistinu i bilo čudno jer se ionako nikakvi novi zahvati u prostoru ne planiraju, a plan se mijenja samo u tekstualnom dijelu, dakle nema “požućivanja” pa otud nema ni bojazni za eventualni utjecaj na prirodu.

Evo što nam je pročelnica Marija Vuković odgovorila:

– Nakon dostavljenog dodatnog obrazloženja razloga i ciljeva donošenja predmetnih Izmjena i dopuna, Grad Makarska je upućen u postupak ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš za predmetnu prostorno-plansku dokumentaciju, sve temeljem važećeg Zakona o zaštiti okoliša i provedbenih propisa, stoji u odgovoru s potpisom pročelnice Marije Vuković.

Zanimljivo je da smo mi bili glasnici dobrih vijesti gradskom Odsjeku odnosno Tončiju Vukoviću. On, naime, na današnji dan nije znao da je Županija ipak odustala od studije.

Grad Makarska je, da pojasnimo, 28.rujna dobio mišljenje od nadležnog županijskog Odjela. U njemu se navodilo kako će se morati izraditi studija utjecaja na okoliš. Grad Makarska je 15.listopada podnio zahtjev za preispitivanjem koji je na koncu ipak uvažen.

Podsjetimo, inače, da je Gradsko vijeće na svojoj drugoj sjednici donijelo odluku o Izmjenama i dopunama PPUG-a. Riječ je samo o tekstualnom dijelu koji se mijenja. Izmjene u grafičkom dijelu trajale bi daleko dulje, a skraćivanje inače dugotrajnog postupka je očito bila intencija.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -