Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAZavršena jedna od težih akcija HGSS-a, spašen "planinar" na Biokovu

Završena jedna od težih akcija HGSS-a, spašen “planinar” na Biokovu

U 19.10 sati ove subote unesrećeni strani državljanin podignut je u helikopter i prebačen u KBC Split, nakon dugotrajne i iznimno zahtjevne akcije spašavanja na Biokovu, na području oko Topića staja.

Akcija je krenula još u petak navečer, oko 22.30 sati kada je HGSS Stanici Makarska stigla dojava kako se strani državljanin nije vratio s planine. On je ranije ujutro krenuo iz Basta na sv. Iliju, posve nespreman i neopremljen za ovaj, inače zahtjevan uspon.

Osoba je locirana u nedjelju ujutro u 10.40 sati na teško pristupačnoj lokaciji u stijeni, u kuloaru zvanom Veliki skok.

Na teren je izašlo 25 spašavatelja iz stanica Makarska, Split i Dubrovnik, koji su po kiši i magli uložili velike napore kako bi došli što prije do unesrećenog za kojeg se sumnjalo da ima težu ozlijedu noge. Iz splitske Stanice na Biokovo je krenulo 9 članova, te 7 suradnika iz ispostava.

Zbog nepovoljnog vremena i nepristupačnog terena, pomoć helikoptera nije bila moguća, no velikim naporima pilota, nakon nekoliko naleta, uspjelo se predvečer doći do lokacije gdje su spašavatelji prebacili unesrećenog, na pristupačniju lokaciju.

Nakon što je unesrećeni predan HMP-i, ekipe spašavatelja su se još sat i pol spuštale u Bast noseći silnu opremu koja je bila potrebna za ovu, jednu od težih akcija HGSS-a.

Unesrećeni je prevezen helikopterom u splitsku bolnicu.

HGSS Split -Merien Ilić/foto HGSS

 

- Oglas -