Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOZašto se Kronika ne bavi ovim: za što je točno Grad u...

Zašto se Kronika ne bavi ovim: za što je točno Grad u predizbornoj kampanji isplatio Hanza mediji preko 10 tisuća eura

Medijsko informiranje i praćenje tijeka novca obično je tema kojom se bave politički spin doktori kako bi utvrdili “tko stoji iza koga”, no vrlo rijetko smo svjedoci da se neki medij uhvati pretresanja drugoga. Posebno ako je meta medij kojemu je u cijeloj protekloj godini od jedinice lokalne samouprave, dakle Grada Makarska isplaćeno 530,89 eura, u kojem smo iznosu ispostavili račun prema “Bijeloj kući”. Da budemo točniji, financijama malog lokalnog portala Makarska danas i našim kontima s Gradom odlučila se baviti velika medijska kuća, Hanza media d.o.o., odnosno njezin podlistak Makarska kronika.

Hanza media je, primjerice, u protekloj godini svoje usluge Gradu naplatila 3024,77 eura, što je, istini za volju, zanemariva cifra.No u prethodnoj godini, 2021., iznosi su daleko veći. Makarska kronika, recimo, po svemu sudeći drži sumnjivim i znakovitim to što je Redakcija j.d.o.o. u istoj godini od Grada naplatila oko 2650 eura. No nemaju problem s time što je Hanza media u istoj godini za svoje medijske usluge naplatila 15.191,54 eura. Posebno su zgusnuti računi u vrijeme najžešće kampanje, dakle od početka travnja zaključno s 25.svibnja. U tom je periodu Hanza media naplatila preko 10 tisuća eura. Preciznije, ta Kronici zanemariva brojka iznosi 10.535,90 eura.

U tu je uključeno sedam transakcija. Prva je od 7.travnja i iznosi 459,88 eura, a za sljedeće tri je ispostavljen račun 20.travnja, i iznose 72,04 eura, 99,52 eura i 1.410,18 eura. Potom slijede tri konkretnije transakcije i svaka ima datum 25.svibnja. Prvi račun je 3.318,07 eura, drugi 2.488,55 eura, a treći 2.687,64 eura.

Nadalje, u članku u kojemu se podlistak Makarska kronika bavi financiranjem medija, napose se baveći nama (i uzgred portalom Gradonačelnik.hr čiji su računi opravdani time da se ne radi samo o objavama nego i analizama!), nigdje se recimo ne spominje ni Radio Makarska rivijera kao jedini lokalni medij uz nas, a koji je samo u prošloj godini Gradu Makarska ispostavio račune u vrijednosti 10.296,88 eura. Spomenut je samo portal Makarska danas, koji je lani naplatio cijelih 530,89 eura. Očito je tendenciozno propuštena cjelovita analiza u kojoj bi se obuhvatili i drugi lokalni mediji koji, inače, sami jako dobro znaju koliko je teško zaokružiti financijsku konstrukciju.

Iz tog razloga Hrvatsko novinarsko društvo i jest pokrenulo inicijativu financiranja putem natječaja, i to upravo lokalnih medija, a ne velikih medijskih kuća. Zašto? Zato što je malim medijima, bez marketinške, IT, pravne i ostale logistike koju imaju veliki mediji, teško opstati. Još manje malim lokalnim portalima koji si ne mogu dozvoliti naplaćivanje sadržaja. Baš zato da bi se izbjegle rečene implikacije tu je natječaj.

Pet računa koje je naša Redakcija j.d.o.o. u dvije godine naplatila ukupno 2650 eura, a posljednji je bio u siječnju prošle godine, sigurno nam nije pomoglo u tome da opstanemo, niti je pomogao iznos koji je ranije, za medijsko informiranje, uplaćen tvrtki Boost d.o.o. iz koje je izašla Redakcija. Sve su to smiješni iznosi. Opstali smo jer smo rasli, jer smo čitani i jer smo sve citiraniji u javnom prostoru; opstali smo zahvaljujući čitateljima. Čitatelji, inače, ne plaćaju naš sadržaj jer sve informacije na našem portalu njima su besplatne i bez ikakvih ograničenja u dostupnosti.

Iako smo se nebrojeno puta našli na zubu aktualne vlasti, koja nas je u nekoliko navrata pokušala difamirati, i s kojom smo se također nebrojeno puta našli u sukobu upravo zato jer im se nije sviđalo što pišemo, znakovito je da je baš naš portal zaslužio posebni tretman u današnjoj Makarskoj kronici.

Podlistku koji bi u drugim medijima ipak trebao vidjeti kolege s kojima će zajedno secirati rad vlasti, a ne fiktivnu konkurenciju koju licemjerno, s tanašnim argumentima ali krajnje dvostrukim mjerilima žele prokazati za nekakvu mutnu suradnju s vlašću. I to s vlašću koja je istim tim prozvanim kolegama novinarima i javno prijetila tužbama.

Redakcija Makarska danas

- Oglas -