Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOZAKONODAVAC PROPISAO NOVA PRAVILA Roditelji bili sigurni u upis jer su djeca...

ZAKONODAVAC PROPISAO NOVA PRAVILA Roditelji bili sigurni u upis jer su djeca imala dovoljno bodova, ali “izvisila” jer su premala

Novi Pravilnik o predškolskom odgoju od 20.svibnja ove godine unio je velike promjene kod upisa djece, a jedna od nezadovoljnih majki čiji sin nije navršio četiri godine do 1.travnja ogorčena je ovako propisanim prednostima pri upisu te nam je na redakciju poslala mail. Naime, iako, kako veli, rade i suprug i ona, njezin sin nije primljen te se mora snalaziti za “babysitt-anje”.

Željela je ostati anonimna zbog radnog mjesta na kojemu je, ali s obzirom na komentare ispod našeg danas objavljenog članka, njezino ime je nebitno jer njezin slučaj dijeli još dosta roditelja makarske djece.

– Moj sin nije upisan ni ove godine. Dok bi ja svakodnevno u dječjem parkiću u Makarskoj susretala mame čijoj su djeca u vrtiću, a one u miru ispijaju kave jer su tijekom upisa imale lažne prijave na mjesec ili dva. A mi koji radimo – lipo radi i nek’ ti čuva dijete tko stigne, koga briga. Na listi neupisanih su i majke s troje djece, žalosno, navodi te nastavlja, veli te nastavlja kako su imali sve uvjete, a na bodovnu se listu nisu žalili jer dijete ispunjava sve uvjete i ima dovoljno bodova.

Ostala je iznenađena kad je vidjela listu objavljenu jučer.

– Pravo žalbe naveli su da nemamo, samo pravni spor. U kakvoj smo jadnoj situaciji mi roditelji koji radimo, da li trebamo napustiti posao jer nemamo vrtić, da li trebamo čekati iduću godinu ili upis kad možda i nećemo imati uvjete ako izgubimo posao, ističe dalje.

– Dakle naša djeca koja nisu primljena trebaju čekati polazak u školu kako bi se socijalizorala. Koliko još puta moramo proći upis, dokumentaciju, intervju, i na kraju se šokirati rezultatom, zaključuje.

Provjerili smo i radi se o regulativi koju definira zakonodavac. Tek kad se upišu djeca s navršene četiri godine, raspoređuju se ostala po kriterijima koje navodi ministar, ali kod prednosti osnivač, dakle Grad, ima pravo posložiti ih i bodovati hoće.

Riječ je o članku 7., navodi kako prednost pri upisu u dječji vrtić kojem je osnivač jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave za iduću pedagošku godinu imaju djeca koja do 1. travnja tekuće godine navrše četiri godine života.

– Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ako dječji vrtić kojem je osnivač jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave ne može upisati svu prijavljenu djecu, nakon upisa djece iz stavka 3. ovoga članka djeca se upisuju na način da prednost pri upisu imaju djeca roditelja invalida Domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca oba zaposlena roditelja, djeca s teškoćama u razvoju i kroničnim bolestima koja imaju nalaz i mišljenje nadležnog tijela iz sustava socijalne skrbi ili potvrdu izabranog pedijatra ili obiteljskog liječnika da je razmjer teškoća u razvoju ili kronične bolesti okvirno u skladu s listom oštećenja funkcionalnih sposobnosti sukladno propisu kojim se uređuje metodologija vještačenja, djeca samohranih roditelja, djeca jednoroditeljskih obitelji, djeca osoba s invaliditetom upisanih u Hrvatski registar osoba s invaliditetom, djeca koja su ostvarila pravo na socijalnu uslugu smještaja u udomiteljskim obiteljima, djeca koja imaju prebivalište ili boravište na području dječjeg vrtića te djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu ili roditelja korisnika zajamčene minimalne naknade, stoji u drugom stavku te se na kraju navodi kako način ostvarivanja prednosti iz stavka 4. ovoga članka pri upisu djece u dječji vrtić uređuje osnivač dječjeg vrtića svojim aktom.

Ivona Ćirak / foto DV Biokovsko zvonce

- Oglas -