Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaRIVIJERAGradacZa obnovu Spomenika slobodi u Gradcu prikupljeno oko 400 tisuća kuna, nedostaje...

Za obnovu Spomenika slobodi u Gradcu prikupljeno oko 400 tisuća kuna, nedostaje još 600-tinjak tisuća

U nešto više od godinu dana, kada je pokrenut crowdfunding kampanja čiji je konačni cilj obnova Spomenika slobodi u Gradcu, prikupljeno je oko 400 tisuća kuna. Općina Gradac objavila je u listopadu trenutno stanje na računu, a kako nam je rekao načelnik Matko Burić, nedostaje još oko 600 tisuća kuna.

– Po troškovniku se radi o milijun kuna troška koji je toliki jer se radi o zaštićenim autorskim pravima kipara Antuna Augustinčića, a to iziskuje suradnju s ljevaonicom Ujević koja bi radila i na odljevu i na montaži, rekao nam je Burić.

Ljevaonica je u Zagrebu, a na trošak otpada i sam prijevoz.

Prikupljanje sredstava za obnovu Borca koji je godinama srušen te leži na tlu nastavit će se dalje. Iako je svačiji doprinos u ovakvoj kampanji jednako vrijedan, ipak ćemo navesti najveće iznose koje su uglavnom izdvojili gradovi i sama Općina Gradac (3000 eura).

Krapinsko zagorska županija dala je 4000 eura, Grad Umag 3318, a Grad Makarska 2655, dok su sudjelovali i gradovi poput Rijeke ili Trogira. Oko 3500 eura je prikupljeno od promocije i prodaje knjige Milka Peke.

Ukupno je sudjelovalo oko 270 donatora do sada.

Ivona Ćirak /foto Croiun

- Oglas -