Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaVrijeme do Velike Gospe: još koji dan velikih vrućina, pa promjena

Vrijeme do Velike Gospe: još koji dan velikih vrućina, pa promjena

Krajem ovog i početkom idućeg tjedna napokon se očekuje osvježenje i predah od velikih vrućina u Hrvatskoj, no danas i sutra (petak i subota) će još uvijek biti izražen utjecaj toplinskog vala.

Kako piše prognostičar N1, Azorska anticiklona i anticiklona iznad istočne Europe povezane su ujednačenim poljem visokog tlaka. Ciklone se premještaju prema istoku u zapadnoj visinskoj struji južnije od Islanda, a sjevernije od Norveške. Manja količina nestabilnog hladnog zraka koji je bogat vlagom prodire nad zapadnu i središnju Europu sjeverno od Alpa. Toplinski val sa suhim stabilnim vrućim zrakom južno je od Alpa nad našim krajevima i sporo se premješta prema istoku.

Očekujemo prestanak djelovanja toplinskog vala u unutrašnjosti već od nedjelje, a na Jadranu od utorka. Nestabilan hladan zrak prebacit će se preko Alpa u subotu i nedjelju nad sjevernu Italiju i Panonsku nizinu. Prodor hladnog nestabilnog zraka pratit će intenzivni atmosferski procesi uz grmljavinske pljuskove, mjestimičnu tuču i udare vjetra.

Danas će vrijeme biti sunčano, vruće i sparno uz slab razvoj dnevne naoblake. U planinskim krajevima unutrašnjosti moguć je lokalni pljusak. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 35º, a na Jadranu od 36 do 39ºC. Na Jadranu će puhati jak maestral. UV indeks vrlo visok.

U subotu sunčano i vruće, navečer povećanje naoblake sa sjeverozapada koje će se u nedjelju ujutro proširiti na međurječje Save i Drave. Naoblačenje će biti praćeno grmljavinom, pljuskovima, udarima vjetra te manjim padom temperature zraka.

U unutrašnjosti je mjestimice uz granicu sa Slovenijom i planinskim krajevima Slavonije moguća tuča. Na Jadranu će se zadržati sunčano i vruće uz poslijepodnevni maestral. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti oko 18ºC a na Jadranu vruća noć s temperaturom iznad 24ºC. Najviše dnevne temperature od 33 do 38ºC.

U nedjelju nestabilno uz promjenljivu naoblaku, grmljavinske pljuskove i udare vjetra. Promjena vremena pod kraj dana zahvatit će i Jadran. Na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka mjestimice i olujna bura. Promjena vremena će se u obliku neverina premještati sa sjevernog prema južnom Jadranu. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od 14 do 18º, na Jadranu oko 22ºC. Najviše temperature zraka zraka u padu pa će u unutrašnjosti biti oko 25ºC a na Jadranu od 28 do 30ºC .

Od ponedjeljka hladnije pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Prognoziramo promjenljivo oblačno vrijeme s pljuskovoma i grmljavinom. Krajem tjedna postupna stabilizacija vremena uz porast temperature i obilje sunca. Predviđamo stabilno, sunčano i toplo vrijeme za praznik Velike Gospe, a promjena vremena sa zahlađenjem, kišom i padom temperature izgledna je oko 17. kolovoza.

- Oglas -