Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaAKTUALNOVILLA IRENA Dražen Nemčić: Prva faza uređenja novog muzeja gotova do jeseni

VILLA IRENA Dražen Nemčić: Prva faza uređenja novog muzeja gotova do jeseni

Grad Makarska uskoro kreće u postupak javne nabave za obnovu i adaptaciju Ville Irene, potvrdio nam je dogradonačelnik Dražen Nemčić kazavši kako bi se na ljeto moglo krenuti s radovima.

– S obzirom da se ne radi o grubim građevinskim radovima, nakon završenog postupka javne nabave čak bi se moglo započeti s radovima prve faze te bi se najesen moglo početi opremati interijer, kazao nam je Nemčić.

Podsjetimo da je Grad Makarska od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu vile Irene dobio preko 860 tisuća kuna, što čini 40% ukupne vrijednosti projekta. Ostatak se financira iz gradskog proračuna.

Nakon cjelovite obnove zgrade, prostor će se prilagoditi potrebama Gradskog muzeja Makarska koji će u vilu Irenu premjestiti dio svog postava: muzejsku zbirku vezanu za pomorsku baštinu te nalaze s obližnjeg arheološkog lokaliteta Sveti Petar.

Za projekt postava potrebno je dobiti, kaže Nemčić, suglasnosti konzervatora, a u muzeju će biti izloženi nalazi sa susjednog Arheoparka.

 

Podsjetimo, prva faza odnosi se na cjelovitu energetsku obnovu koja obuhvaća toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane objekta, toplinsku izolaciju stropa tavana, izmjenu kompletnog pokrova, nove spuštene stropove, nove podove s toplinskom izolacijom, sanaciju balkona, terasa, kompletne fasade, zamjenu postojeće stolarije, novu unutarnju stolariju, ugradnju novih vodovodnih i kanalizacijskih instalacija, novu sanitarnu opremu, sanaciju zidova od vlage, nove ograde na balkonima i stubištima, ugradnju novog sustava grijanja pomoću dizalica topline kao i novi sustav pripreme tople vode pomoću dizalica topline, zamjenu kompletne rasvjete novi LED rasvjetnim tijelima i uklanjanje postojećih elektroinstalacija te izradu novih.

Druga faza odnosi se na uspostavu muzejske zbirke čija tematika je vezana za pomorsku baštinu, odnosno nalaze arheološkog lokaliteta Sveti Petar. Osim arheološke zbirke, s obzirom na stupanj atraktivnosti lokacije, planiraju se uključiti edukativni, prezentacijski i posjetiteljski sadržaji koji će se definirati muzeološko-muzeografskim rješenjem, u suradnji sa konzervatorima i projektantima.

Prema Nemčićevim riječima, muzej bi u najboljem slučaju mogao biti završen do kraja ove godine, a sasvim sigurno, kako veli, do početka turističke sezone 2022.

Ivona Ćirak /Grad Makarska

- Oglas -