Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVIDEO REPORTAŽA S RAVNE VLAŠKE: Plenković otvorio Skywalk Biokovo, od sutra u...

VIDEO REPORTAŽA S RAVNE VLAŠKE: Plenković otvorio Skywalk Biokovo, od sutra u šetnju nad provalijom mogu i posjetitelji

Na predjelu Ravna Vlaška danas je svečano i pred brojnim uglednicima otvoren vidokovac Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo, nova turistička atrakcija Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo, sasvim sigurno i splitsko-dalmatinske županije.

Vrpcu su zajednički presjekli predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić kao i ravnatelj PP Biokovo Slavo Jakša , a prvi posjetitelji moći će ovu jedinstvenu atrakciju vidjeti od sutra, odnosno od 2.srpnja.

-Drago mi je da imam priliku otvoriti ovaj jedinstveni projekt, koji je sam vrijedan preko osam milijuna kuna. U pitanju je veliki iskorak u turističkoj ponudi samog Parka prirode Biokovo, kao i cijelog područja Makarske rivijere i Zabiokovlja. Šetnica je fascinantna arhitektonski, a što se tiče prigode da vidimo kako izgledaju i primorje i otoci je uistinu jedinstvena – kazao je Andrej Plenković obraćajući se okupljenima.Današnje otvaranje po vrelom biokovskom suncu okupilo je popriličan broj gostiju – između ostalog bili su tu i ministar Vili Beroš, rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić, župan Blaženko Boban, general Damir Krstičević, potpredsjednik Sabora Ante Sanader, predstavnici gradova i općina s obje strane Biokova kao i brojni hrvatski mediji.U sklopu programa nastupio je Gradski zbor Makarska, a nakon završetka službenog dijela uslijedilo je druženje uz živu glazbu i domjenak.
Do vidikovca Nebeska Šetnica – Skywalk Biokovo dolazi se biokovskom cestom koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, otprilike 6 km istočno od Makarske. Predviđeno zadržavanje posjetitelja na samom vidikovcu je pet minuta, a maksimalan broj ljudi 30, uz obavezno čišćenje cipela prije hoda po staklenoj površini. Strogo je zabranjeno skakanje po staklu, naginjanje preko ograde vidikovca, unos oštrih predmeta i bacanje predmeta s vidikovca.
Kako su priopćili iz PP Biokovo, vrijednost uređenja Nebeske šetnice – Skywalk iznosi gotovo 10 milijuna kuna, a riječ je o jednoj od aktivnosti unutar projekta „Novi Adrion“ – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2O14-2O2O. Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi približno 35 milijun kuna, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose oko 27 milijuna kuna. Ostatak se financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera – Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS. Projekt, koji je započeo s provedbom u studenom 2016. godine sastoji se od 12 projektnih elemenata kojima će se povećati obrazovni kapacitet posjetitelja PP Biokovo razvojem novih edukacijskih programa i sadržaja, povećati atraktivnost prirodne baštine Parka i povećanje broja posjetitelja ulaganjem u infrastrukturu i sadržaje, a završetak svih planiranih aktivnosti očekuje se u siječnju 2021. godine.
O.F. / foto Goran Morović
- Oglas -