Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaVIDEO Obljetnica Matice hrvatske u dvorištu dvorane Arte

VIDEO Obljetnica Matice hrvatske u dvorištu dvorane Arte

Svečanošću u dvorištu dvorane Arte Glazbene škole Makarska, gradski ogranak Matice hrvatske obilježio je u srijedu dvostruku obljetnicu, odnosno 50 godina osnutka, te 30 godina otkako je ogranak obnovljen.

Stoga se čini prigodnim da su u ovoj prigodi predstavljena dva književna djela, nova zbirka pjesama dr. Voje Maleševića Voljeti ili umrijeti, kao i Crtice iz makarske povijesti čiji je autor predsjednik lokalnog ogranka Ante Škrabić.

-Matica hrvatska u Makarskoj je nastala u turbulentnom vremenu Hrvatskog proljeća 1971.godine, da bi 20 godina nakon toga bila obnovljena ponovo u jednim teškim vremenima. Ipak, u svom djelovanju makarski ogranak ima iza sebe preko 60 tiskanih knjiga, što je veliki broj za jednu, zapravo, malu organizaciju – kazao je Škrabić.

Inače, Voljeti ili umrijeti treća je zbirka pjesama koju potpisuje dr. Vojo Maleševića, knjiga koja se bavi estetikom i koja daje autorove završne misli o ljudskoj egzistenciji. S druge strane, Crtice iz makarske prošlosti, zbirka su novinskih članaka, kolumni, feljtona i drugih tekstova koje je Škrabić u proteklih 20-ak godina objavljivao u tiskanim i elektroničkim medijima.

Povratak kulturnih događanja očito je razveselio Makarane koji su u velikom broju posjetili ovo događanje, a dodajmo i da su u glazbenom dijelu nastupili Aleksandar Srzić i Petar Kelvišer.

Tekst i foto:O. Franić
- Oglas -