Dodjela prestižnih priznanja Great Taste Awards 2025 u Londonu donijela je ove godine velike vijesti i za jedan makarski obrt. Naime, brend Kocha Kombucha, kojeg vode Hrvoje Belančić i Lena Šarić, zaradio je po jednu zvjezdicu za svoju Classic kombuchu te kombuchu Lavanda i limun, što je golemo priznanje za brend koji na sceni postoji tek oko tri godine.
Ovo je na neki način i potvrda kvalitete za cjelokupnu našu craft scenu fermentiranih pića i dokaz da radimo nešto kvalitetno. S obzirom da Great Taste Awards kotira kao nagrada Oscar za hranu i piće u pitanju je ozbiljno priznanje za jedan zapravo mali brend kao što smo mi – kazali su nam Hrvoje i Lena, dodavši da su uzorke poslali prije tri mjeseca, a da se svake godine u različitim konkurencijama za ovo priznanje prijavi oko 15.000 proizvoda, od kojih oko 3.000 dobije po jednu,dvije ili tri zvjezdice za vrhunski gastronomski proizvod.
Inače, ove su godine hrvatskim proizvodima pripale 22 nagrade što je golemi uspjeh s obzirom da ih prijavilo ukupno 33.
Kako smo već naveli, Kocha Kombucha postoji od 2022.godine, a prvi razgovor s pokretačem Hrvojem Belančićem napravili smo 2023., kada nam je otkrio da se u priču s kombuchom ubacio zbog djevojke Lene, naše poznate slastičarke, koja se godinama mučila s teškim oblikom gastritisa zbog čega je imala poprilično ograničen izbor namirnica koje smije konzumirati. Priča se pokrenula nakon što se odlučio preseliti u Makarsku.
– Makarska nam se nametnula kao logičan izbor. Dvije godine smo održavali vezu na daljinu i potom odlučili da moramo nešto promijeniti. Zagorje u toj priči ipak nije imalo šanse, Zagreb je uvijek Zagreb međutim troškovi bi nam bili preveliki, tako da smo se vrlo lako odlučili zaputiti na more. Uz to, ja sam do sada već upoznao dalmatinski ‘mindset’, sviđa mi se živjeti ovdje, sviđaju mi se i ljudi a prije svega Dalmacija pruža dosta prilika za svakog tko želi raditi. Tako smo uspjeli s jedne strane smiriti taj tempo života od kojeg smo oboje ranije dosta patili, a s druge pronaći neke nove prilike. Tako se na kraju i rodila ideja o proizvodnji kombuche – kazao nam je tada Hrvoje Belančić.
O.F.