Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaVELIKI KORAK: U Klinici Fran Mihaljević izoliran virus Covid-19

VELIKI KORAK: U Klinici Fran Mihaljević izoliran virus Covid-19

U Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, kako RTL ekskluzivno doznaje, izolirali su virus COVID-19, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima. Inače, prvi je to korak za cjepivo, a našim stručnjacima vjetar u leđa za daljnja znanstvena istraživanja.

“Uzgojili smo virus u laboratorijskim uvjetima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2”, kazala je biologinja u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Željka Mačak Šafranko.

“Kao prvo je tu neka stvar da se cijeli virusni genom sekvencionira, da se vidi kakav je slijed nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako jako se umnožava…”, objasnio je Ivan Christian Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Mačak Šafranko dobro se sjeća tog dana.

“Bili smo u totalnom kaosu. Radili smo cijeli tjedan od jutra do mraka. Totalni kaos, hrpa uzoraka za testiranje… Međutim, znanstvena znatiželja je tu nekako prevladala da sam ja uspjela otići u taj laboratorij, staviti taj bris na stanice. Nakon pet dana sam došla i vidjela da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osjećala sam se ponosno i sretno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako”, objasnila je.

Pedeset peti je dan od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj. Čovjek koji je to prvi znao je Ivan Christian Kurolt. Sve je provjeravao dva puta. “Ja sam bio tu do navečer i onda sam to saznao, javio našoj profesorici Markotić, javio liječniku na odjelu. I onda sam otišao doma leći i ono kako ste sami oko toga i sve je nezgodno, pa onda ujutro sam došao još jednom tu ponoviti iznova da budem 200 posto siguran”, kaže Kurolt.

Na dijelu Klinike koji se zove “šest prizemno”, inače je odjel za intenzivno liječenje djece, a sada se smještaju pacijenti sa sumnjom na COVID-19 kojima je potrebna izolacija. Poznati žuti kvadrat ovdje je još od ebole 2015-te. Nitko nije ni mislio da će 5 godina kasnije biti i u drugim zdravstvenim ustanovama, a da će testiranja postati svakodnevica.

Cijeli članak možete pročitati na portalu RTL-a

M.D.

- Oglas -