Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAVELIKA TEMPERATURNA INVERZIJA Na otocima temperature pale ispod nule, a na vrhu...

VELIKA TEMPERATURNA INVERZIJA Na otocima temperature pale ispod nule, a na vrhu Biokova plus 3 stupnja

Izostanak vjetra i vedra zimska noć donijeli su niske temperature zraka velikom dijelu Dalmacije tijekom noći. Tako su temperature u Zagori ponegdje padale i ispod -5°C, a slabog mraza bilo je ponegdje uz obalu i na otocima – piše Dalmacija danas.

U Starom Gradu na otoku Hvara u drugom dijelu noći temperatura zraka je pala na -1°C, a mraza je bilo u unutrašnjosti Korčule. Blatsko polje ponovno je bilo među najhladnijim lokacijama na otocima s temperaturama koje su povremeno padale i ispod -5°C.

Sasvim suprotno od toga, u najvišim planinama Dalmacije je bilo toplo s obzirom na dio godine. Na vrhu Dinare i Biokova u drugom dijelu noći izmjereno je +3°C, a kada se tome doda da su veći dijelovi ovih planina u srcu zime bez snijega, bolje ocjene aktualne zime od toga – teško da ima.
Pojava kada temperatura zraka raste s visinom zove se temperaturna inverzija. Zbog toga se u kotlinama Zagore mogu javiti sumaglica i magla, a kako će se inverzija nastaviti i u danima pred nama, moguće je da će doći do pojave magle iznad nekih dijelova mora.

Stabilno zimsko vrijeme bez značajnog vjetra, s hladnim noćima i relativno toplim danima nastavit će se i sljedećih desetak dana.
M.D./ ilustracija PP Biokovo

- Oglas -