Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaRIVIJERATučepiUZURPACIJA PLAŽE Bez dozvole podiže štekat na tučepskoj plaži, Općina izdala rješenje...

UZURPACIJA PLAŽE Bez dozvole podiže štekat na tučepskoj plaži, Općina izdala rješenje o uklanjanju

Na dijelu pomorskog dobra u Tučepima, pored Uljarskog dvora, prošle je subote počela “nicati” montažno-demontažna konstrukcija za koju investitor nema dozvole ni suglasnosti, a ovaj je čin prilično uznemirio mještane koji su uputili brojne prijave na Splitsko-dalmatinsku županiju putem web portala „Pomorsko je dobro”. Potvrđeno nam je to iz Županije gdje su naveli kako su prijave išle temeljem devastacije pomorskog dobra na način da se postavlja konstrukcija koja bi služila kao dio terase, a koja se gradi terasa bez akta za građenje i valjanog pravnog osnova.

– Prijava je automatskim putem proslijeđena nadležnim inspekcijskim službama: Državnom inspektoratu i Lučkoj kapetaniji, te je zatraženo postupanje i očitovanje Općine Tučepi.

Općina Tučepi se očitovala dana 26.travnja 2022. godine, u kojemu očitovanju su naveli kako je je proveden postupak u kojemu je doneseno Rješenje, koji je upućeno poštom investitoru, stoji u odgovoru na naš upit.

Načelnik općine Ante Čobrnić potvrdio je kako su izdali rješenje o uklanjaju objekta.

Priznaje da je ugostitelj postavio konstrukciju bez odobrenja, ali je u više puta ponovio kako ga nije mogao ni zatražiti ni dobiti jer Općinsko vijeće s Nezavisnom listom Tučepi u većini, dakle s oporbom, nije imenovalo Vijeće za koncesijska odobrenja. – Pitanje je bi li dobio, ali činjenica je da nije mogao ni zatražiti jer Vijeća nema, kaže Čobrnić.

Na naše pitanje kakav je njegov stav o terasi na ovom dijelu pomorskog dobra, odvratio je kako je po novom pravilniku o upravljanju pomorskim dobrima dozvoljeno postavljanje montažno-demontažnih konstrukcija. – Nije da toliko nagrđuje, ali istina je da ugostitelj ovo radi bez odobrenja, kazao je načelnik.

Na naše pitanje kakav je odgovor dobio od investitora, odvratio je kako ima žalbeni rok, no da ne zna hoće li objekt i ukloniti.

Željko Matić s Nezavisne liste Tučepi koji nam se prvi obratio upozorivši na trenutnu situaciju u mjestu, a nakon kojega smo dobili još jedan mail mještanke koja je željela ostati anonimna, kaže kako je nedopustivo da se izvodi uzurpacija pomorskog dobra.

– Dozvoliti ili prešutjeti ovo moglo bi se protumačiti kao poziv svima drugima koji mogu zaključiti kako je u redu raditi bez suglasnosti i dozvola. Meritum stvari je da se ne smije dozvoliti devastacija pomorskog dobra, i to  na 50 metara od Vijećnice i od kuće načelnika, praktički pod osobnim i službenim prozorom samog načelnika. Također, tu je konstrukciju dovelo vozilo lokalnog komunalnog poduzeća u vlasništvu Općine Tučepi, dakle, Općina nedvosmisleno daje ruke i sudjeluje u uzurpaciji javnog i pomorskog dobra. Hoće li komunalni redar smjeti uopće obaviti posao i prijaviti cijeli niz odgovornih među kojima je i onaj koji njemu zapovijeda, kaže Matić.

– Iako znam da je izdano rješenje o uklanjanju, ova devastacija i uzurpacija su se nastavili te se završava budući “štekat” jednog Burger gin bara. Radovi su započeli u subotu, te su i konopi nekakvi doneseni, još samo nedostaju stolovi i gosti. Uzurpator, kako sam ga ja prozvala, već je prošlo ljeto na plažu namontirao nekoliko stolova i stolica, te je tjerao kupače (domaće i strane) ukoliko bi se približili njegovom “štekatu”, stoji, između ostaloga, u dopisu Tučepke čiji su podaci poznati redakciji.

Direktor Komunalnog poduzeća Tučepi Nikša Visković očitovao se na prozivanje tvrtke za sudjelovanje u nelegalnim radnjama. Objašnjenje je dao ispod objave Nezavisne liste Tučepi.

– Nažalost, vozač je neovlašteno i bez odobrenja koristio vozilo naše tvrtke za privatne poslove. Odmah mu je zabranjeno daljnje korištenje vozila te naloženo da u ponedjeljak vrati ključeve vozila, naveo je Nikša Visković, ispričavši se za “neprofesionalno ponašanje svojeg djelatnika”.

Pitanje ovog objekta otvorilo je Pandorinu kutiju; pitanje montažno-demontažnih objekata u drugim dijelovima mjesta koji također, prema riječima načelnika, nemaju suglasnosti, te pitanje (ne)reda na plažama koje otvara pitanje Vijeća za koncesijska odobrenja.

Ivona Ćirak /foto NL Tučepi, čitatelj

 

- Oglas -