Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKDogađanjaUTORAK Predstavljanje publikacije Strizibube Biokova u centru Adrion - srce planine

UTORAK Predstavljanje publikacije Strizibube Biokova u centru Adrion – srce planine

U Prezentacijskom centru Adrion – srce planine” u Makarskoj u utorak će se održati predstavljanje publikacije „Strizibube Biokova”, a početak je u 18 sati.

– Javna ustanova “Park prirode Biokovo” u suradnji sa Udrugom Hyla tijekom 2018., 2019. i 2021. godine provodila je projekt inventarizacije, kartiranja i istraživanja značajnih vrsta beskralješnjaka, osobito saproksilnih kornjaša na području Parka. Oni imaju glavnu ulogu u razgradnji i recikliranju hranjivih tvari u prirodnim ekosustavima te su mnogi uključeni i u oprašivanje.

Dugoročni opstanak ovih kornjaša ovisi o novim generacijama stabala koja prolaze prirodan proces umiranja i time postaju prikladna za naseljavanje kada se stara stabla u potpunosti razgrade.

Dio rezultata trogodišnjih terenskih istraživanja predstavljen je u ovoj publikaciji koja je namijenjena svim zaljubljenicima u Biokovo, svim ljubiteljima prirode i onima koji će to tek postati, malima i velikima.

Kroz tekst i sliku cilj nam je bio upoznati širu javnost sa čudesnim svijetom kornjaša, osobito strizibuba, od kojih često odvraćamo pogled. Nastojali smo istaknuti i njihovu nezamjenjivu ulogu u procesu kruženja tvari u prirodi te skrenuti pažnju na zaštićene, rijetke i karizmatične vrste, kako bi ih svi zaljubljenici u Biokovo naučili raspoznavati i na taj način pridonijeli prikupljanju dragocjenih terenskih podataka.

Za predstavljanje ove značajne publikacije odabrali smo baš Međunarodni dan šuma jer se najveći dio strizibuba razvija u stablima, a raznovrsni šumski pokrov Biokova sa različitim vrstama stabala omogućava pravo bogatstvo vrsta. Očuvanje šuma i njihovo održivo korištenje jedan je od najboljih načina zaštite našeg planeta i nas samih.

Voditelj projekta bio je dr. sc. Toni Koren, a sadržaj publikacije potpisuju autori Jelena Babić, Mateja Ilinić i Boris Lauš, koji će predstaviti “Strizibube Biokova”. O publikaciji će govoriti i mr. sc. Bože Kokan, muzejski savjetnik, entomolog Prirodoslovnog muzeja u Splitu – najavljuju iz PP Biokovo.
MD/foto PP Biokovo

- Oglas -