Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaUmro nekadašnji saborski zastupnik Anto Kovačević

Umro nekadašnji saborski zastupnik Anto Kovačević

Preminuo je hrvatski publicist, filozof i bivši saborski zastupnik Anto Kovačević (68) a informaciju je na Facebooku objavio saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. Kovačević je bio zaražen koronavirusom, zbog kojeg je imao zdravstvene komplikacije.

Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima 1981., montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena optužiti Kovačevića te su nakon povratka u Beč austrijskim vlastima rekli da ih je na sve natjerala komunistička vlast u SFRJ – podsjeća Index.

Organizacija Amnesty International proglasila je Kovačevića “zatvorenikom savjesti” jer je bio protiv nasilja i jer je bio osuđen zbog svog mišljenja. Kazna mu je izrečena na blagdan Svetog Iva­na 24. lipnja 1982. i određeno mu je 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina, pa je Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.

Bio je drugi predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU). Također je bio zastupnik u Hrvatskom saboru od veljače 2000. do prosinca 2003. godine.

Za vrijeme svog saborskog mandata ostao je upamćen po poruci tadašnjoj zastupnici HNS-a Vesni Pusić. “Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić, u ime digniteta ovog sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac.”

Taj njegov istup osudili su čelnici tadašnje lijeve koalicije, kao i feminističke udruge, te je Kovačević nakon toga nazivan seksistom.

M.D. / foto sabor.hr

 

- Oglas -