Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOUGOSTITELJI SKIDAJU NADSTREŠNICE Do ljeta bi pročelja i na rivi i na...

UGOSTITELJI SKIDAJU NADSTREŠNICE Do ljeta bi pročelja i na rivi i na plaži trebala ‘prodisati’

Nakon svojevrsnog ispitivanja terena na obje strane, gradonačelnik Zoran Paunović održao je prije nekoliko dana ponovni sastanak s makarskim ugostiteljima vezano za primjenu odluke o uređenju stare gradske jezgre.

Iako je nakon prošlog sastanka vladao određeni optimizam među ugostiteljima koji su se nadali da će im Grad ovu godinu izaći ususret oko trostruko povećanih poreza, to se ipak nije dogodilo.

Naime, ugostitelji imaju rok do 1. lipnja da uklone nadstrešnice i ukoliko to učine do tada, neće im se obračunavati 400 eura po kvadratu nego dosadašnjih 133. Međutim, oni koji to ne učine plaćat će visoku cijenu za baštu s nadstrešnicom.

Već smo pisali u prosincu kako je Grad Makarska donio Odluku o porezima i zaključili kako je to očito politika gradske uprave da posredno očisti staru gradsku jezgru od nadstrešnica. Svjesni da još uvijek nemaju u rukama dizajnersko rješenje i da se nemaju na što pozvati, no da bi bilo problema da pođu od sebe i počnu s pročelja “Bijele kuće” uklanjati klimatizacijske uređaje i rolete, promijenili su ploču.

Prestali su inzistirati na primjeni odluke, ali su zato donijeli odluku o porezima koji će mnogima biti previsoki. Već smo računali da će za 100 kvadrata porez iznositi 40 tisuća eura umjesto 13.300 eura, što je ogromno povećanje. I ne samo to – jednim su potezom lukavo riješili i pitanje plaže koja se također nalazi u prvoj zoni. I oni su se našli pred istom dvojbom – plaćati tu cifru ili ukloniti pergole.

Stoga će, kako doznajemo, dio ugostitelja uklanjati nadstrešnice, što su nam potvrdili u zadnjem razgovoru za portal. Kažu kako su im nove cijene previsoke i neodržive. Hotel Biokovo, kako su nam potvrdili, ostavit će nadstrešnicu.

Kako bilo, gradska riva u novu turističku sezonu definitivno ući u drugačijem ruhu koje će otkriti godinama skrivena pročelja, a čini se da će se slično dogoditi i s gradskom plažom čija estetika još nije došla na red. No Odlukom o porezima i zoniranjem riješili su i taj problem. Problema nema niti ako ugostitelji ne uklone – slit će se više novca u gradski proračun.

Ivona Ćirak/foto M.D.

- Oglas -