Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOUgostitelji ne znaju što s nadstrešnicama: "Prije im je bilo ružno, sad...

Ugostitelji ne znaju što s nadstrešnicama: “Prije im je bilo ružno, sad može, ali trostruko skuplje. Je li to reket?””

S 1. siječnja 2024. godine iz stare gradske jezgre trebale bi se ukloniti nadstrešnice, te staklenici i plastenici, kao i drveni podesti, a hoće li se ići s primjenom odluke, Grad Makarska još uvijek ne odgovara. Na naše pitanje hoće li se pomaknuti rokovi budući još uvijek nemamo dizajnersko rješenje, iz Grada nam nije odgovoreno s riječima kako će obavijestiti javnost kada budu imali sve informacije.

Informacije nemaju niti ugostitelji, a njima su najpotrebnije. Kako nam je rekao Stjepan Slišković, predsjednik Udruženja obrtnika Makarske rivijere, nemaju nikakve vijesti iz Grada Makarska.

– Držimo da Grad vodi računa da Uskrs ove godine pada ranije čime je potrebna i ranija priprema ugostitelja za sezonu. Bez idejnog rješenja koje još nije predočeno sve je na čekanju, kratko je komentirao Slišković.

Goran Šumelj, vlasnik “Nautica bara” i “Centrum”, kaže kako ništa ne zna i kako je zbog ovog pitanja namjeravao raspitati se u Gradu.

– Morali bismo ukloniti, ali ne znamo što bismo trebali staviti. Problem je što nam sezona stiže već za 3, 4 mjeseca, a da sad naručimo trebali bismo čekati barem tri mjeseca tako da ne znam što će biti.

A drugo, s obzirom na iznos koji naplaćuju za javno-prometnu površinu s nadstrešnicama, te nam se nadstrešnice niti ne isplati ostaviti. Meni će za 200 kvadrata doći račun od 80 tisuća eura, skuplje nego unutrašnji prostor. Tako da će nas skidati ovako ili onako 100 posto. Ali problem je opet taj da ne znamo što naručiti jer nema rješenja. Bilo bi po meni pošteno da nas ostave još jednu godinu po starom cjeniku i da nam daju iza ljeta vremena da uklonimo opremu i da uspijemo na vrijeme naručiti novu za sezonu 2025. Volio bih da razmisle o tom prijedlogu. Zakon treba poštivati i nije nikome problem postupiti po odluci, ali samo da je na vrijeme, kazao je Šumelj.

Mario Beroš iz pizzerie “Basta” veli kako još uvijek ne znaju kako postupiti.

– Ovo s podizanjem cijena je, usudio bih se reći, čisti reket. Prije je bila priča da nadstrešnice smetaju estetski, i sve je trebalo izgledati jednako. Sada može ostati kako je bilo, više ne smeta, ali je trostruko skuplje. S ovim nas tjeraju da uklonimo. U redu je podignuti cijenu, ali tri puta je previše, jer javna površina je javna površina.

Osim toga, Makarska je zimi mrtav grad, a mi radimo i zapošljavamo 16 ljudi. Što će se s ovakvim potezima postići, ne znam, ali ili će nas zatvoriti ili potjerati, komentirao je Beroš.

Stanko Šumelj, vlasnik “Marinete” koja broji oko 160 kvadrata javno prometne površine natkrivene nadstrešnicom, kaže kako je kod njega nešto specifičniji problem, iako ga u načelu muče ista pitanja kao kolege. Naime, njegova nadstrešnica, kako veli, nosi potpis.

– Moja nadstrešnica je vjerojatno najstarija u gradu, a radio ju je gospodin Ante Rožić, uvaženi arhitekt. Ja sam ju već htio promijeniti i staviti pergolu koju sam obećao ukloniti kad se dobije rješenje, ako bude potrebno, ali mi je rečeno da ne diram Rožićevu nadstrešnicu. Ako je tako, onda bismo čak trebali biti povlašteni.

Ali dizati cijenu na 400 eura po kvadratu je previše. Da se ne znam čime bavite ne možete stići taj iznos, kazao je Šumelj.

Damir Kuzmanić, vlasnik “Hopsa”, poput kolega nema informacije o tomu što činiti dalje.

– Bolje biste vi mogli znati, mi stvarno ne znamo. Još uvijek čekamo da vidimo kako će se Grad postaviti. U nezgodnoj smo poziciji, ali se nadamo da će se naći rješenje koje će zadovoljiti i sve ugostitelje i Grad, kratko je rekao Kuzmanić.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -