Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaU travnju nas čeka tsunami poskupljenja: Kako će se Vlada izboriti s...

U travnju nas čeka tsunami poskupljenja: Kako će se Vlada izboriti s rastom cijena?

Zbog vala poskupljenja, posebice energenata, dio zemalja članica Europske unije već je donio paket mjera s kojima cjenovni udar misle ublažiti. U Hrvatskoj se o inflaciji i cijenama puno priča, no detalje toliko spominjanog paketa mjera, Vlada još ne otkriva. Ipak, čini se da će biti donijet ranije nego se to dosad komuniciralo, ovog mjeseca.

Cijene u trgovinama već su nekoliko puta rasle i rast će i dalje. No, tsunami poskupljenja tek slijedi u travnju, kada rastu cijena plina i struje. Svi čekaju vladin paket mjera s kojima, tvrde poslodavci i oporba, Vlada već jako kasni – piše Anka Bilić Keserović za N1.

“Što se tiče teza da je kasno, nije kasno. Nema što biti kasno. Mi radimo na paketu mjera. Taj paket mjera će dotaknuti sve dionike u sustavu, dijelom i poduzeća. Ideja je da ne čekamo predugo s tim paketom, da on bude predstavljen javnosti i zainteresiranima tijekom mjeseca veljače, već u narednim tjednima”, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Najsiromašnji građani koji su već dobivali vaučere za struju, sada mogu računati i na vaučere za plin. Za koliko njih će se proširiti ta mogućnost i koliko će vaučeri iznositi, još se ne zna. Kako će cijene i struja i plina sigurno drastično rasti, zaključak je jasan.

“Dvjesto kuna ne može biti dovoljno nego da će se iznosi trebati dizati, do kud, teško je u ovom trenutku reći. Mi smo i sami pokušali računati je li to 300, 350, 400 ili neki drugi iznos kuna”, kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Za to vrijeme u glavnom gradu prava plinska kriza. Gradska plinara – opskrba u tolikim je gubicima da prijeti i stečaj. No na pomoć države ne treba računati.

“Ne treba očekivati od Vlade Republike Hrvatske gdje je gradska vlast u Zagrebu da će pokriti dug gradske plinare Zagreb opskrbe”, poručio je ministar Ćorić.

Ipak, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da se razgovori Grada i Vlade vode. Priznaje da je dio odgovornosti na bivšoj upravi, ali tu je i objektivna okolnost – cijene plina koje divljaju svugdje.

Loš scenarij već se dogodio tisućama obrtnika i poduzetnika u Zagrebu. Dobili su enormne račune za plin i sada prijete tužbama, pa je hitno sazvan sastanak u Plinari. Nitko neće biti isključen iz mreže, a za dug obrtnici nude svoje rješenje.

“Da bi samo platili jedan dio računa na osnovu prošlogodišnjih visina računa, a za ovu razliku to ćemo jednostavno probati razgovarati, dogovarati da se to kolegama ili oprosti ili umanji, neko rješenje jednostavno moramo naći”, navodi Antun Trojnar iz Udruženja obrtnika grada Zagreba.

U svakom slučaju, dio olakšanja bit će niži PDV na plin. Iako u Vladi ne otkrivaju koliko će iznositi, pitanje je koja je garanacija da će niži PDV značiti i nižu cijenu.

“Reagirat ćemo svim mogućim alatima koji su nam na raspolaganju. Vi ćete biti tu da nas prozovete ako smanjimo PDV, a oni ne reagiraju cjenovno. Ovdje je nemoguće zamagljivati iznos marže koji neki opskrbljivač temeljem postojećih uvjeta zaračunava”, poručio je Ćorić.

Cijene energenata već su utjecale na cijene ostalih proizvoda. Nakon prvog travnja, daljnje poskupljenje je nemoguće izbjeći. Vlada to može samo ublažiti, a ni to baš svima -piše N1.

MD/foto Pixabay

- Oglas -