Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKDogađanjaMAKARSKA U subotu prosvjedna šetnja zbog nezadovoljstva Prijedlogom zakona o pomorskom dobru...

MAKARSKA U subotu prosvjedna šetnja zbog nezadovoljstva Prijedlogom zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Udruga za održivi razvoj Osejava u suradnji s građanskom inicijativom Javno je Dobro organizira prosvjednu šetnju 28. siječnja (subota) u cilju izražavanja nezadovoljstva vezanog uz Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je trenutno u saborskoj proceduri.

Okupljanje je u 10:00 sati na plaži Osejava, nakon čega ćemo prošetati rivom do Plišćevca, prema Žutoj kući, pa sve do plaže ispred hotela Romana.

Pozivamo građane da se uključe u mirnu prosvjednu šetnju čime jačaju pritisak na zakonodavca i pomažu da se nedorečeni i potencijalno opasan Prijedlog zakona stavi izvan saborske procedure, doradi i vrati na e-savjetovanje.

Pitanje pomorskog dobra mora se urediti uz uvažavanje odrednica održivog razvoja i zaštite okoliša, što s ovim Prijedlogom ZPDML nije slučaj. Prije donošenja novog Zakona Vlada Republike Hrvatske dužna je donijeti Strateški plan upravljanja i gospodarenja pomorskim dobrom i morskim lukama i odrediti i utvrditi granice pomorskog dobra.

Za vrijeme trajanja e-savjetovanja (17.11. – 17.12.2022.) nije bilo omogućeno komentiranje po člancima što je standardna praksa. Na 914 prijedloga i primjedbi građana, organizacija civilnog društva, JLS-a, brojnih strukovnih udruženja i drugih odgovoreno je u rekordnih 5 dana!

Ovaj događaj uvod je u veliki prosvjed na Markovom trgu 2. veljače 2023. – objavili su iz UZOR OSejava.

Inicijativu su na društvenim mrežama do podržali brojni građani i inicijative, poput Spas makarske plaže, također pozivaju javnost ali i najavljuju sudjelovanje na prosvjedu na Markovom trgu.

MD/foto: FB

- Oglas -