Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaU PONOĆ ISTIČE ROK ZA PREDAJU KANDIDATURA: "Ako na listi od 14...

U PONOĆ ISTIČE ROK ZA PREDAJU KANDIDATURA: “Ako na listi od 14 mjesta na 6 ne bude drugog spola, stranka plaća 50.000 kuna”

U ponoć ističe rok za predaju kandidatura, a potom DIP utvrđuje pravovaljanost lista unutar 48 sati. Nakon tog roka moraju se objaviti sve pravovaljane liste, nakon čega počinje službena promidžba. Ana Lovrin je u razgovoru za N1 televiziju pojasnila koje su obveze kandidata u kampanji.”Obveze su prijava troškova i primjljenih donacija sedam dana nakon izbora i 30 dana nakon objave rezultata, a u to ulaze troškovi za promidžbu, pa makar se oni dogodili i prije samog dana kada kampanja službeno počinje.

To se odnosi na period od otvaranja računa, a to može biti i šest mjeseci prije izbora, za sve donacije i prihode koji će se koristiti u izbornoj promidžbi”, rekla je Lovrin za N1 televiziju. Sukladno izbornom zakonu liste su pravovaljane i ako jedan spol nije zastupljen s najmanje 40 posto, kaže Lovrin.

“To znači da i ako nema najmanje 6 kandidata jednog spola, na listi od njih 14, kazna je prekršajna i iznosi 50.000 kuna.

Kandidirati se ne može osoba koja je pravomoćno osuđena na više od 6 mjeseci zatvora, tj. ako kazna nije do kraja izdržana ili tek treba biti, kao ni netko tko je osuđen za najteža kaznena djela – genocid, ubojstvo itd”, rekla je Lovrin

Epidemiološke mjere

Oko epidemiološkim mjera za predaju kandidature jednako ćemo postupati za sam izborni dan, kao što su i danas.

“Situacija se mijenja, pa ćemo u tjednu prije izbora sa HZJZ-om objaviti epidemiolške mjere za izlazak na birališta i za rad biračkih odbora na biračkim mjestima

Birači će na vrijeme biti obaviješteni, ali ako bude kao i danas to podrazumijeva dezinfekciju, prozračivanje prostora i socijalnu distancu, a maske ne bi bile obavezne, kao što ni sada nisu”, rekla je.

Naknade za biračke odbore nisu još određene.

“Predsjednik i zamjenik odbora moraju birati nestranačke osobe, a ostali se članovi biraju na prijedlog oporbe u Saboru u trenu raspuštanja, te na prijedlog vladajućih”, kaže, dodajući da će broj promatrača vjerojatno biti manji nego na predsjedničkim izborima.
– Očekujemo određeni broj promatrača, no kako u biračkim odbor sudjeluju članovi stranaka, koji služe i kao međusobna kontrola, možda broj promatrača bude manji nego na predsjedničkim izborima, kaže Lovrin za N1. U popis birača, podsjeća, ulaze svi koji do dana izbora navrše 18 godina, a do 24. lipnja se može provjeriti jesu li na spisku, te se registrirati za glasanje van mjesta prebivališta, ako na dan izbora ne budu kod kuće.

M.D. / ilustracija D.A.

 

- Oglas -