Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU ponedjeljak počinje reaktiviranje zdravstvenog sustava

U ponedjeljak počinje reaktiviranje zdravstvenog sustava

U ponedjeljak počinje postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, te će se ponovno pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima.

Boravak u bolnicama što kraći

Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće, kazao je Beroš.

Također će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama.

Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljuje ministar.

Najveća bolnička ustanova u Hrvatskoj, KBC Zagreb, pripremila se za normalizaciju rada u uvjetima pandemije, od ponedjeljka pacijente će pri ulasku čekati trijažni postupci i sve propisane epidemiološke mjere.

“Povećali smo broj trijažnih kontejnera, kao i šatora za trijažu pacijenata, uz posebne šatore za eventualni smještaj pacijenata kako bi se u čekaonicama poštivala socijalna distanca”, kaže pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

Liste čekanja će se presložiti tako da pravo prvenstva imaju najteži pacijenti, a gdje god to bude moguće organizirat će se rad u smjenama i vikendom.

KBC Zagreb u potresu izgubio 403 postelje

Novak napominje da je KBC Zagreb u nedavnom potresu izgubio 403 bolničke postelje, tako da bolnica ima problema i s prostornim kapacitetom.

Unatoč tome, obradit će što je moguće više i u najkraćem roku pacijente u stacionaru, dnevnim bolnicama i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Što se tiče ljudskih resursa, i dalje će u pričuvi biti osoblje starije od 60 godina i s kroničnim bolestima, a od 4. svibnja započet će sa serološkim testiranjima svih zaposlenika KBC-a Zagreb.

​Od ponedjeljka i splitska bolnica na lokalitetu Firule započinje s redovnim radom, medicinsko osoblje počet će kontaktirati pacijente koji su zbog koronavirusa izgubili svoje zakazane termine kako bi dogovorili nove.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović najavljuje da će se pozivati pacijente prvenstveno prema listama čekanja, te prema prioritetima i stanjima hitnosti.

“Pacijenti će dobiti točno vrijeme dolaska i upute o higijenskim epidemiološkim mjerama. Radit ćemo u dvije smjene, subotom i nedjeljom, na svim slobodnim lokacijama – osim na Firulama i u našoj podružnici u Zagvozdu, kao i u Toplicama”, kaže Meštrović.​

KBC Split ne može krenuti s kirurškim programom

Upozorava da splitska bolnica ne ​može aktivno krenuti s kirurškim programom sve dok se lokacija na Križinama, gdje su smješteni oboljeli od koronavirusa, ne otvori i za druge pacijente.

​”Zbog skučenosti prostora ne možemo obavljati operacije, već će se moći raditi samo ambulantno”, rekao je Meštrović.

Početkom pandemije koronavirusa preseljeni su svi pacijenti na Firule, a na Križinama je otvoren Respiracijsko-intenzivistički centar za liječenje od Covida-19.

Tamo je hospitaliziran i najveći broj uglavnom nepokretnih štićenika domova za starije, ponajviše Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici. Nažalost, u bolnici je do sada preminulo 14 korisnika doma u Vukovarskoj, a više od desetak ih je otpušteno iz bolnice i vraćeno u dom.

KBC Rijeka evaluirat će propuštene preglede ovisno o stupnju hitnosti, a pacijenti koji preglede nisu obavili tijekom ožujka i travnja rasporedit će se u dodatne termine u poslijepodnevnim satima i subotom.

Pacijenti se moraju točno pridržavati termina pregleda

Preporuča se ambulantni rad putem A5 uputnica, uz konzultacije elektroničkom poštom i izravnim telefonskim pozivima. Želimo postići stalnu komunikaciju i koordinaciju s liječnicima obiteljske medicine kako bi se izbjegla nepotrebna čekanja pacijenata na šalterima, poručuju iz KBC-a.

Radno vrijeme u polikliničko-konzilijarnoj djelatnosti i dijagnostici rasporedit će se u dvije smjene kako bi se smanjile gužve, a pacijenti će se naručivati u točno vrijeme uz obavezno pridržavanje termina pregleda.

Iz osječkog KBC-a najavili su da će o postupnom povratku regularnog oblika rada svi pacijenti biti na vrijeme obaviješteni.

“Što se tiče liste čekanja, postoje podatci o pacijentima koji su trebali biti na pojedinom pregledu, kontroli ili dijagnostičkoj obradi, i oni će se svakako poštivati”, priopćilo je Ravnateljstvo osječkog KBC-a.

Pojedini pacijenti su se, nakon početka pandemije, sami javili kako bi otkazali svoje termine, a neke je kontaktirao KBC i obavijestio ih o odgodi. Na isti način bit će kontaktirani i obaviješteni o novim terminima, ističu u Ravnateljstvu KBC-a.

(Hina)

- Oglas -