Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU Južnoafričkoj republici postavljena spomen ploča Vrgorčaninu Ulderiku Franiću koji je poginuo...

U Južnoafričkoj republici postavljena spomen ploča Vrgorčaninu Ulderiku Franiću koji je poginuo u Burskom ratu 1900.

Društvo prijatelja vrgorske starine objavilo je vrlo zanimljivu priču o Vrgorčaninu koji se borio i poginuo u Južnoj Africi, u Burskom ratu 1900.godine, a koji je 124 godine kasnije dobio i svoju spomen ploču.

Naime, u petak 31. svibnja u mjestu Carolina u provinciji Mpumalanga u Republici Južnoj Africi svečano je otkriven renovirani spomenik burskim ratnicima palima u ratu protiv Britanaca 1899. – 1902. godine. Podno spomenika postavljene su nove spomen-ploče nekolicini stradalih burskih ratnika među kojima je i ona posvećena Ulderiku Franiću, rođenom u Vrgorcu 5. kolovoza 1871. godine, inače izdanku znamenite loze vrgorskih Franića koja je dala načelnike, zastupnike i intelektualce.

Pustolovni duh odveo je Ulderika Franića u Južnu Afriku gdje ga je zatekao početak Burskog rata. Svjetska, a posebno europska javnost je tada simpatizirala obrambeni rat Bura (potomaka nizozemskih naseljenika u južnu Afriku u 17. stoljeću) jer su se burske republike Slobodna Država Oranje i Transvaal sukobile s nadmoćnim napadačem motiviranim pronalaskom nalazišta zlata na području Johanesburga. Rat je završio porazom Bura, a njihove dvije republike postat će britanske kolonije. Ulderik Franić sudjelovao je u ratu u sklopu Carolina komandoa, osnovnih jedinica tadašnje burske vojske, te bio pripadnik izvidničke jedinice „Edwardsovi skauti“, čije je pripadnike osobno birao vrhovni zapovjednik burskih postrojbi general Louis Botha.

Boreći se na strani Bura, Franić je u domovinu poslao nekoliko pisama, od kojih su neka objavljena u zadarskom Narodnom listu. Ranjen je u borbi kod Strydkraala i od zadobivenih rana preminuo kod Palmeitspruita gdje je i sahranjen 24. srpnja 1900. godine.

Spomenik burskim borcima bio je izvorno postavljen u mjestu Carolina 1930. godine i na njemu je ime Ulderika Franića pogrešno upisano kao Franklin Urlich. Kako je spomenik nakon renovacije premješten u krug obližnje Nizozemske reformističke crkve, prilika je iskorištena za ispravljanje povijesne nepravde pa je u postolje ugrađena nova spomen-ploča Ulderiku Franiću kao i još šestorici njegovih suboraca čija se imena ne spominju na izvornoj ploči spomenika. Tekst za Franićevu ploču napisan je na hrvatskom jeziku i afrikaansu, jeziku burskih govornika u Južnoj Africi, a priredili su ga dr. Tian Schutte i Zvonimir Navala uz konzultaciju s predsjednikom Društva prijatelja vrgorske starine Brankom Radonićem. Schutte je inače zaljubljenik u povijest Hrvata u južnoj Africi, a Navala je 2020. u Sjedinjenim Američkim Državama objavio knjigu „Croats in the Anglo-Boer War – South Africa 1899-1902“, a koja očekuje svoje hrvatsko izdanje.

Spomen-ploču financirala je Hrvatska katolička misija u Južnoj Africi, a na otkrivanju je sudjelovala je i hrvatska delegacija na čelu s Iris Jurić Marijanović, ministricom savjetnicom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji, koja je uz prigodni govor pročitala i pozdravno pismo koje je poslao predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić.

– Postavljanje spomen ploče u Carolini je samo prva faza angažmana Društva prijatelja vrgorske starine u vezi sjećanja na Ulderika Franića. Osigurali smo sredstva te ćemo u suradnji s gospodinom Zvonimirom Navalom postaviti novu spomen ploču Ulderiku Franiću na mjestu gdje je sahranjen u Palmeitspruitu. Na tom mjestu dugo stoji stara spomen-ploča na kojoj piše da tu leži pripadnik Carolina komandoa koji je poginuo za zemlju i narod, ali se ne navodi tko. Kako je na tom području danas privatna farma čiji je vlasnik dopustio postavljanje nove ploče s imenom stradalog Vrgorčanina, ona će biti tu i postavljena, dvojezično, na afrikaansu i hrvatskom jeziku. Nadamo se i vjerujemo da će ove aktivnosti doprinijeti očuvanju sjećanja na Vrgorčanina i burskog ratnika Ulderika Franića i povezivanju južnoafričke Caroline i Vrgorca – objavili su iz Društva prijatelja vrgorske starine.
Priredio: O. Franić
- Oglas -