Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAU četvrtak predstava "Bijelo" kazališta Ritam igre, komična i melodramska priča o...

U četvrtak predstava “Bijelo” kazališta Ritam igre, komična i melodramska priča o životu

U četvrtak, 29. lipnja u sklopu projekta Maestrale na pozornici Malakološkog muzeja s početkom u 21,00 sati biti će izvedena predstava „Bijelo” koju u suradnji sa „Zvonimirom” postavlja splitsko nezavisno kazalište „Ritam Igre”. Ulaz je besplatan.

Ova komična melodrama koju je napisao Dubravko Mihanović je zapravo neobavezan razgovor dvojice ličilaca usred posla, razgovor pokrenut da bi se “prikratilo” vrijeme tijekom jednog vrućeg ljetnog jutra. Klasični dramski sukob u principu ne postoji već se kraćenjem vremena prije nego se majstori prihvate posla naglašava sav životni apsurd u kojima se nalaze „mali” ljudi poput protagonista ove priče. Glavni protagonisti su majstor i njegov šegrt koji se povremeno pokušavaju kroz neobavezan razgovor čuti i razumjeti.

 

Tu je riječ o klasičnom sukobu dviju generacija, starijeg i iskusnijeg Majstora te prostodušnog i zanesenog Malog. Njih dvojica bez namjere da razgovorom postignu išta konkretno više od privida protjecanja vremena, dotiču se navijačkih mudrovanja i filozofiranja o hrani, ljubavi, ženama, uspjehu i drugim životnim temama te time ipak razabiru poneko zrnce utjehe i životne mudrosti. To njihovo traganje za međusobnim sporazumijevanjem, kao i namjera da u krajnju liniju oliče stan i obave posao za koji su plaćeni, je prožeto brojnim komičnim situacijama, nesporazumima te životnim egzistencijalnim trenucima.

Naime Majstor je udovac koji je u Malom pronašao više od šegrta, a Mali je neprilagođeni i sramežljiv mladić kojemu Majstor postaje životni mentor. U ovoj melodrami se kroz suptilnu komiku, geg i neobaveznu zafrkanciju naša dva protagonista emotivno razgolićuju te time jedan drugom priznaju što ih muči u životu. Na taj način oni vlastite probleme lakše prihvaćaju te se samim time međusobno još više zbližavaju gradeći istinski prijateljski odnos. Njihov odnos više nije samo na pukoj razini majstor-šegrt već poprima elemente odnosa otac-sin. Stoga na „Bijelo“ možemo gledati kao na toplu, komičnu i melodramsku priču u kojoj se uvijek i iznova uči kako je naposljetku u životu jedino važno da si dobar čovjek.

Predstava je nastala kroz zajednički režijski rad Ivana Baranovića, Branimira Rakića i Donata Zeke. Ulogu Majstora igra glumac Branimir Rakić dok Malog igra Donat Zeko. Ivan Baranović je dio autorskog tima kao producent, stručni suradnik i alternacija. Miho Dolina potpisuje oblikovanje tona, a za oblikovanje svjetla je odgovoran Damir Dolina.

M.D./foto TZ Makarska

- Oglas -