Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU BiH i dalje značajan rast broja novozaraženih, samo u Sarajevu 16...

U BiH i dalje značajan rast broja novozaraženih, samo u Sarajevu 16 novih slučajeva

Testiranja provedena u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrdila su kako u toj zemlji svakodnevno nastavlja rasti broj novozaraženih koronavirusom, a epidemiološka situacija naglo se pogoršala i u glavnom gradu Sarajevu.

U cijeloj zemlji u četvrtak je potvrđeno 57 novih slučajeva zaraze čime je ukupni broj oboljelih od proglašenja epidemije postao veći od 2800.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je kako su laboratoriji u tom entitetu od srijede testirali 638 uzoraka od koji je 39 bilo pozitivnih.

U Republici Srpskoj testirana su 324 uzorka a koronavirus je potvrđen u 18 slučajeva, od kojih je osam iz Banje Luke, grada u kojemu je do sada zaraza potvrđena kod više od 600 osoba što je gotovo četvrtina od ukupnog broja u cijeloj državi.

Do naglog rasta broja zaraženih došlo je u Sarajevu gdje je od srijede potvrđeno 16 novih slučajeva što je istodobno najveći broj novozaraženih u jednom danu u glavnom gradu BiH još od početka epidemije u ožujku. U Sarajevu u proteklih 11 dana nije bilo ni jednog novog slučaja zaraze.

Koronavirus je prodro i u sarajevsku Opću bolnicu koja je zbog toga bila prisiljena zatvoriti svoj pedijatrijski odjel jer je gotovo svim liječnicima i medicinskim sestrama koji tamo rade određena samoizolacija.

Ravnatelj bolnice Zlatko Kravić pojasnio je kako je virus tamo dospio preko jedne pacijentice koja je onda zarazila medicinsku sestru.

Još četiri liječnika zbog potencijalnog kontakta sa zaraženima sada su u samoizolaciji a ista mjera određena je i za osam medicinskih sestara.

“Smatram da su ovo repovi prvog vala (zaraze) i kako se mi budemo ponašali, tako će se i bolest razvijati. Mislim da bismo se opet mogli vratiti u stanje koje je bilo prije završetka ovih mjera”, kazao je Kravić za televiziju N1.

Krizni stožer Sarajevske županije u četvrtak je apelirao na stanovnike glavnog grada BiH da se strogo pridržavaju mjera fizičke distance a da u zatvorenim prostorima obvezno nose maske.

Inspekcijskim tijelima dan je nalog da pojačaju nadzor nad poštivanjem tih mjera.
Hina

- Oglas -