Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOTURISTIČKI PROMET Rukometni turnir do sada je u Makarsku doveo preko 20...

TURISTIČKI PROMET Rukometni turnir do sada je u Makarsku doveo preko 20 tisuća sudionika, a ove godine ostvarili su čak 6000 noćenja

Turistički i promotivni učinci ove godine premijerno organiziranog WTA turnira još uvijek nisu potpuno poznati; Grad je najavio detaljnu analizu, a do sada je prezentirana jedino komercijalna vrijednost, doseg te usporedba s 2021.godinom. Da je potonja usporedba bespredmetna jer lanjska godina nije nikakav orijentir, posebice ne u svibnju ili lipnju, već smo pisali. No što je s Rukometnim turnirom?

Ovaj turnir koji će dogodine obilježiti 25 godina, ili, još zvučnije, četvrt stoljeća, u Makarsku dovodi grupe djece, trenera i roditelja od sredine 90-tih i učinio je jako puno za promociju Makarske na području Europe.

Naime, u ova 24 izdanja Makarsku je posjetilo preko 20 tisuća posjetitelja, što je uistinu respektabilna brojka.

Pogledamo li podatke za ovu godinu i usporedimo ih s 2021. te 2019.godinom, vidljivo je, što je istaknuo Matko Buljan iz TZ-a Makarska u svojem izvješću, da je broj ostvarenih dolazaka u promatranom razdoblju veći za 34,61 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U odnosu na 2019. godinu niži je za oko 25 posto. U noćenjima je ostvaren minimalni rast.

U privatnom je pak smještaju ostvaren porast od preko 76 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu, jer ovi gosti upravo borave u obiteljskom smještaju, izuzev roditelja koji su ove godine bili u značajnijem broju smješteni u hotelima Osejava, Park i Miramare.

Bilježi se porast i u odnosu na 2019.godinu: u privatnom smještaju za 2 posto. Dolazaka je pak ostvareno 16 posto manje.

Da je turnir značajno doprinio drugačijoj, kvalitetnijoj turističkoj “krvnoj slici”, dovoljno svjedoče i podaci o porastu dolazaka i noćenja u odnosu na lani, i to skoro 100 posto više noćenja. U odnosu na rekordnu 2019. godinu ostvareni turistički promet osoba iz navedene starosne skupine niži za cca 7,50 posto u kategoriji noćenja i 27,60 posto u ostvarenim dolascima.

No to nije niti čudno – kako doznajemo od Tine Franković Međurečan, upravo izdanje iz predkorona godine (2019.) bio je najmasovniji turnir! Te brojke nije lako opet dosegnuti, iako se, kako veli Franković Međurečan, organizatorica turnira, polako vraćaju u “normalu”.

– Do sada najmasovniji Norvežani ove su godine došli s četiri ekipe, što je iznimno malo za njih. Najmasovniji ove godine bili su Mađari. Ukupno se ostvarilo 6000 noćenja, što ekipa, što njihovih roditelja, rekla nam je Tina Franković Međurečan.

Dodat će kako imaju i povratne informacije da su roditelji čija su djeca nekad igrala na turniru ove godine u Makarsku došli – kao turisti. Naprosto su se zaljubili u grad.

Što se tiče financija, ove su se godine javili na natječaj i dobili 40 tisuća kuna od Grada te 20 tisuća kuna od TZ-a. U usporedbi s WTA turnira kojemu je bez natječaja određeno 900 tisuća kuna, i za koji još uvijek ne znamo koliko je noćenja ostvareno isključivo od samih posjetitelja, radi se o neusporedivoj brojci.

Organizatori se slažu kako je i dalje veći rashod koji financiraju iz svojih sredstava, no Gradu su zahvalni što je pokrio financijski sve tri zabavne večeri na Kačićevom trgu, osiguravši razglas, rasvjetu i DJ-a.

Da zaključimo, oko turističkih benefita rukometnog turnira uistinu nema dvojbi, što potvrđuje i statistika eVisitora. Lijepe povratne informacije organizatora o izboru Makarske kao destinacije upravo nakon prvog susreta s gradom na sportskoj manifestaciji poseban su dokaz dobre, iskrene reklame. Upravo zato jer je doživljaj Makarske od strane sudionika i gostiju bio – autentičan.

Imali su direktni kontakt s domicilnim stanovništvom i upoznali su grad iznutra.

Ivona Ćirak /foto M.D./arhiva

- Oglas -