Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKATridesetak građana se okupilo u znak protesta protiv radova na Peškeri, najavljuju...

Tridesetak građana se okupilo u znak protesta protiv radova na Peškeri, najavljuju prosvjed: “Nama je jasno da nam to ovdje ne treba”

Danas se, samo dan nakon najave sondiranja terena, na Peškeri, kod PŠRD Arbuna, okupilo 30-ak građana koji se protive radovima i uopće izabranom projektu uređenja Peškere. Okupljanje je organizirano putem društvenih mreža, upravo povodom objave Grada Makarska o istražnim geotehničkim radovima na Peškeri, a kako nam je rečeno, cilj je poručiti vlasti da Peškera treba ostati isključivo zeleni park.

– Pozvali smo one koji smatraju da je nedopustivo graditi išta na Peškeri, a uz to još i s ovakvim radovima stvarati buku u vrijeme kad je grad i dalje pun turista, rekla je Vanja Batošić.

Na pitanje zašto je reakcija izostala protekle godine, kad je projekt izabran na arhitektonskom natječaju i predstavljen u Galeriji Gojak, odvraća kako se radi o kompleksnoj temi. – Pogotovo građanima nije lako razumjeti o čemu se radi kad se to predstavi s onako nemuštim planovima kako je to napravljeno, kaže.

Mira Glavina Zenčić kaže kako je na Peškeri potreban samo park i ništa više. – Potrebno je zelenilo kakvo ima svaki grad, svaki kvart, a ne da sad stavljaju šape ovdje, veli Zenčić.

Srećko Dodig kaže kako je upravo došao iz Australije, no da živi inače u Makarskoj te kako je tek nedavno upoznat s planovima na Peškeri.

– Gradi se prvi red do mora, to se nigdje ne radi. Poštujem to što gradonačelnik želi smanjiti betonizaciju, ima dobrih poteza, ali ovaj projekt ne podržavam, kaže.

Na naš komentar kako je izabran od strane stručnog žirija sastavljenog od arhitekata odvratio je kako oni ne žive u Makarskoj i slabije poznaju prilike nego ljudi koji ovdje žive.

– Nama je jasno da nam to ovdje ne treba, poručuje.

Okupljeni su dodali kako se ne radi o prosvjedu nego mirnom okupljanju te kako će se prosvjed tek organizirati.

Inače, za vrijeme skupa nije se počelo ni s kakvim radovima na Peškeri.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

 

 

- Oglas -