Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaTrideset je godina od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj

Trideset je godina od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj

Trideset je godina od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, njihovim održavanjem i konstituiranjem višestranačkog Sabora Republike Hrvatske započelo je poglavlje novije povijesti Hrvatske i ujedno proces njezinog osamostaljivanja.

Prvi krug izbora za tada trodomni Sabor, održan je 22. i 23. travnja 1990. godine, a drugi 6. i 7. svibnja, podsjetili su u srijedu iz Hrvatskog sabora.

Izbori su bili raspisani za Društveno-političko vijeće, Vijeće općina i Vijeće udruženog rada, koja su činila tadašnji Sabor Socijalističke Republike Hrvatske koja je u tom povijesnom trenutku još uvijek bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Izborima su prethodila dva značajna događaja u veljači 1990. godine, kada je formalno odobreno registriranje novih političkih stranaka te su usvojeni ustavni amandmani kojima su legalizirani višestranački izbori.

Izbori su provedeni po većinskom sustavu, a za 351 zastupničko mjesto natjecale su se 33 stranke i 16 udruženja s ukupno 1705 kandidata.

Pobjednica izbora bila je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Sa 42 posto osvojenih glasova, HDZ je dobila 205 mandata odnosno 58 posto zastupničkih mjesta.

Drugo mjesto osvojio je Savez komunista Hrvatske – stranka demokratskih promjena (26 posto glasova, 107 mandata odnosno 30 posto zastupničkih mjesta), treće Koalicija narodnog sporazuma (15 posto glasova i 21 mandat), a četvrto Srpska demokratska stranka (1,6 posto glasova, 5 mandata).

Preostalih 13 mandata pripalo je nezavisnim zastupnicima i zastupnicima nacionalnih manjina.

Temeljem rezultata prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je i prvi višestranački hrvatski Sabor.

U godinama koje su slijedile, taj se dan slavio kao Dan državnosti Republike Hrvatske, bio je državni blagdan i neradni dan, no 2001. preimenovan je u Dan Hrvatskoga sabora, više nije bio blagadan, nego spomendan i radni dan.

Zakonom o blagdanima, koji je na snazi od 1. siječnja ove godine, 30. svibnja ponovno je proglašen Danom državnosti Republike Hrvatske, blagdan je i neradni dan.

(Hina)

- Oglas -