Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTKO ĆE NAS LIJEČITI Posljednje tri godine nitko s Makarskog primorja nije...

TKO ĆE NAS LIJEČITI Posljednje tri godine nitko s Makarskog primorja nije upisao medicinu u Splitu

Na Medicinskom fakultetu u Splitu, na svih šest godina, upisano je svega troje studenata, podaci su koje smo dobili iz županijskog Doma zdravlja. Od njih troje, dvoje je, kako nam je kazao dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja, na petoj godini, a jedna je studentica na četvrtoj. Dakle, posljednje tri godine nijedan srednjoškolac odnosno nijedna srednjoškolka nisu upisali medicinu u Splitu!

Nismo tražili podatke s drugih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj, ali od studenata doznajemo da je situacija vrlo slična. Uz Split imamo još Zagreb, te Rijeku i Osijek, no činjenica je jedno: interes je vrlo slab.

Studij medicine je međutim i dalje tražen u odnosu na srednju zdravstvenu školu. Tu je problem daleko veći. Tražili smo podatke od Županije odnosno Doma zdravlja i došli do obeshrabrujuće brojke. Samo jedna djevojka ide u srednju zdravstvenu školu, s cijelog Makarskog primorja, na potezu od Brela do Ploča! Dakle, u posljednje četiri godine, samo je jedno dijete s ovog područja iskazalo interes za zvanjem medicinske sestre.

– To je ogroman problem općenito. Osobito sad, u vrijeme pandemije, vidimo koliko nam nedostaje medicinskih sestara. No kad gledamo Makarsku rivijeru i otoke Brač i Hvar, situacija je daleko gora. Jednostavno nema djece koja žele iću u zdravstvenu školu. Zamjetna je doduše jedna tradicija u našoj županiji po kojoj, na primjer, Sinjani tradicionalno pokazuju interes za zvanjem medicinske sestre. To je tako već dugi niz godina, isto kao što na Makarskoj rivijeri vlada drugačija trradicija. Nitko ne želi u medicinske sestre. Sigurno je to dobrim dijelom vezano uz turizam, kazao je Rađa.

Ono što je u svemu ovome dodatno poražavajuće jest kasna reakcija u smislu prilagodbe upisnih kvota odnosno povećanja broja razrednih odjela srednje zdravstvene škole. Do lani je na području županije bilo samo 48 mjesta u dva razreda u Splitu. Od prošle godine je dodan još jedan razred u Splitu i još jedan u Sinju. Dakle, za četiri godine izaći će 100-tinjak medicinskih sestara na tržište rada. No, kako se ono veli u narodu, do tada tko živ, a tko mrtav.

– Da, zakasnilo se s time, to je trebalo napraviti puno ranije, barem prije tri godine, komentirao je Rađa.

Da je riječ o gorućem problemu, evo i konkretnog primjera. Već tri mjeseca bezuspješno tragaju za medicinskom sestrom na Starigradu. Nema nikoga ni pod svijećom.

– A nije niti čudno. Ako medicinska sestra dolazi raditi tamo za plaću od 4500 kuna, a za stan mora izdvojiti 2500 kuna, za što radi?!, kaže.

Što se tiče deficitarnog kadra i motivacije osnovaca odnosno srednjoškolaca, Grad nudi stipendije za deficitarne studije među kojima je i medicina. Problem je što ju nemaju kome dati.

A sve i da imaju, nameće se pitanje: hoće li se taj isti mladi čovjek ili mlada žena, nakon studija, odlučiti vratiti u svoj grad ili će otići nekamo drugamo.

– Trebalo bi i te stipendije nekako uvjetovati na način da se, recimo, po završetku studija ili specijalizacije jedan dio iznosa vrati ukoliko se korisnik stipendije ne vraća u svoj grad, odnosno na područje Makarske rivijere, kaže ravnatelj Doma zdravlja.

U Gradu ne dijele njegovo mišljenje. Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan kaže kako vjeruje da je nezakonito, ali još više nehumano nekoga na takav način uvjetovati.

– Nije u redu ograničavati mlade ljude u ostvarenju njihovih životnih želja. Sutra se, na primjer, netko može zaljubiti, poželjeti otići negdje drugo, a vezan je. Ja sam za to da se pila okrene naopako: dajmo mladim ljudima uvjete da se požele vratiti. A rad na ostvarenju uvjeta za kvalitetan život iziskuje kompleksan pristup. To je ključno pitanje, iako smo mi izdvojili novac i za stipendije i za specijalizacije. No hoću reći da je priča daleko šira, kaže zamjenica Radić Brkan.

U ovom trenutku imamo samo jednu specijalizanticu iz Makarske, dok su svi ostali s područja županije. Iako je svih četvoro namijenjeno Makarskoj, pitanje je, na što je u nedavnom razgovoru za naš portal ukazala i Diana Luetić, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo, tko će se od njih vratiti kad odradi ugovorom obvezno.

U namjeri da vidimo kako razmišljaju mladi ljudi koji su upisali medicinski fakultet ili zdravstvenu školu, sutra donosimo intervju s perspektivnom studenticom medicine iz Makarske koja govori o plusevima i minusima liječničke struke i lokalnog zdravstva, te naposljetku o srcu koje je prevagnulo u donošenju velike odluke. A naše čitatelje pozivamo da nam pomognu u potrazi za djevojkom koja ide u zdravstvenu školu. Do njezinog imena nažalost nismo uspjeli doći, ali bismo vrlo rado objavili njezinu priču i njezine motive.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -