Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTin Ujević dobiva spomen-park na Braču

Tin Ujević dobiva spomen-park na Braču

Jedan od najvećih hrvatskih pjesnika Tin Ujević, po majci Bračanin, mogao bi na rodnomu otoku svoje majke dobiti i spomen-park, i to u naselju Mirca. Odlučio je tako mjesni odbor naselja i uvrstio taj projekt u važnije za revitalizaciju Mirca i boljitak života u tomu naselju.

Još 1929. godine pjesnik Ujević za dolaska na Brač otkrivao je Mirca i zapisao: “Mir ulazi u me… jer ovo je predgrađe tišine…”. Uistinu, Mjesni odbor uz svestranu podršku žitelja odlučio je da Mirca doista i budu predgrađe tišine. — Prvi dojam kad negdje ulazimo je upravo ono što pamtimo i što u čovjeku ostaje dugo. Spomen-park posvećen Tinu Ujeviću stvarat će jedan spokojan i lijep osjećaj čovjeku koji bude ulazio u Mirca. Želimo da mir uđe u svakoga putnika koji bude dolazio u naša Mirca, pojašnjava nam Edita Šore, predsjednica tamošnjega mjesnoga odbora, koja je zajedno s Mikijem i Franom pokrenula inicijativu o osmišljavanju i podizanju spomen-parka na samom ulazu u to bračko naselje – donosi Brač danas.

Spomen-park u duhu samonikloga bilja
Odluka je donesena na sjednici mjesnoga odbora koja je održana sredinom studenoga prošle godine kada je taj odbor planirao korištenje proračunskih sredstava Grada Supetra za 2021. godinu za naselje Mirca. — Lokaciju na slici Mjesni odbor Mirca poslao je Gradu Supetru uz ideju da se sam park osmisli u duhu otočkoga samonikloga bilja i kamena. Koja šentada i naravno ili spomenik ili spomen-ploča da se zna kad putnik ulazi u Mirca da ga čeka mir jer je, prema Ujevićevim riječima “… ovo predgrađe tišine”, objasnila je Šore za BRAČ danas planirani projekt.

Žitelji iznose probleme i zahtjeve, predlažu i nude rješenja
Ističe kako nije zadovoljna sadašnjim izgledom ulaza u Mirca, podsjetivši pri tom da je sadašnji odbor pokrenuo brojne aktivnosti na oplemenjivanju naselja. — Lice Mirca sada izgleda kao – Bože mi pomozi – Černobil kada dolazite glavnom cestom iz Supetra. U Mircima se nije radilo godinama, bila su zapuštena. Želimo Mircima dati novo lice, rekla je predsjednica mjesnoga odbora. S ponosom naglašava da im se javljaju žitelji koji iznose svoje probleme, zahtjeve te, dodaje, isto tako predlažu i nude rješenja. — Stanovnici Mirca sudjeluju u cijelom procesu boljitka života ovoga naselja. U proteklih pet mjeseci puno smo toga zajednički napravili u Mircima, poručila je .

M.D.

- Oglas -