Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTestovi za odabir darovitih učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Testovi za odabir darovitih učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Sljedećeg tjedna obavit će se testiranje učenik 4. četvrtih razreda u svih 96 osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji radi identifikacije darovitih učenik iz područja matematike, koji će kroz županijski Centar izvrsnosti razvijati svojih talenata, najavljeno je u subotu.

“Testiranje 3.424 učenika četvrtih razreda svih osnovnih škola u županiji obavit će se u sljedeću srijedu, četvrtak i petak. Nakon toga ćemo obraditi rezultate i darovite učenike uključiti u Centar izvrsnosti naše županije gdje će oni po posebno kreiranim programima razvijati svoje kapacitete”, rekao je na konferenciji za novinare u Splitu ravnatelj  Centra izvrsnosti Ivica  Zelić.

Statistika pokazuje kako je jedan do dva posto učenika darovito za daljnji izvannastavni razvoj, dodao je.
“Želimo darovite učenike uključivati u za njih razvojne programe jer bez  sustavnog rada njihova se darovitost ne razvija,” poručio je Zelić.

Ovogodišnje testiranje i identifikacija darovitih učenik iz područja matematike nastavlja se nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa.
Trenutačno je u županijskom Centru izvrsnosti 394 učenika, a još oko 600 učenik uključeno je u dva  razvojna programa unaprijeđena svojih sposobnosti u matičnim osnovnim školama, a ti se programi odnose na čuvanje baštine i dalmatinski suvenir.

Ravnatelj Zelić je naglasio da je Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj koja kroz model centra izvrsnosti razvija učenike s talentima, i smatra kako bi se takav model mogao primjenjivati i na nacionalnoj razini.
Voditeljica ovog projekta Ana Majić je rekla kako testovi nisu samo pokazivanje znanja, nego i kreativnosti razmišljanja u matematici.

“Ovo je veliki korak u razvoju sustava prepoznavanja darovitosti,” poručila  je Majić.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić je istaknuo kako je riječ o cjelovitom istraživanju sklonosti i nadarenosti učenika.

“Splitsko-dalmatinska županija može biti ponosna na ovaj projekt kojim smo pokazali da može postojati održivi model rada s nadarenom djecom,” zaključio je Đonlić.

Hina/foto :Pixabay

 

- Oglas -