Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotTANJA TOPIĆ, VODITELJICA KLAPE FJORET I ROCK PROFESORICA KOJU DJECA IZ ZBORA...

TANJA TOPIĆ, VODITELJICA KLAPE FJORET I ROCK PROFESORICA KOJU DJECA IZ ZBORA OBOŽAVAJU ‘Želim osnovati dječju klapu’

Završetak školske i ‘početak’ klapske godine nisu mogli biti bolji za profesoricu Tanju Topić.Naime, sa zborom Osnovne glazbene škole Makarska za kraj je školske godine roditeljima i uzvanicima priredila pravo osvježenje, pripremivši sa svojim ‘tićima’ izvedbu evergreena grupe Queen, ‘We are the champions’.

-Kako je ovo godina rocka i Queena, došla sam na ideju da i mi u glazbenoj školi na svoj način odamo počast pjevačkim i sviračkim legendama. Djeca su bila oduševljena, što se vidjelo i na samom nastupu. Godinu smo počeli s pjesmicom o ježu, a završili u totalnom rocku – ponosno će Topić, ističući kako je jako bitno djeci približiti glazbu kroz sve njene izričaje a ne se držati isključivo klasike jer se motivacija lako izgubi. Kako nam je otkrila, krenulo se s jednoglasjem, na kraju školske godine 50-ak učenika iz zbora već ozbiljno barata dvoglasjem a u planu je doći do zborskog troglasja te, što posebno oduševljava, u skoroj budućnosti osnovati i dječju školsku klapu.Takav put, pak, ne čudi ako se zna da Tanja Topić već 12 godina pjeva u ženskoj klapi Fjoret, kojoj je posljednjih nekoliko godina i voditeljica. A i s klapom je u sezonu koja počinje s ljetom ušla više nego uspješno.

Naime, na Večeri Novih skladbi održanoj proteklog vikenda u sklopu Festivala dalmatinskih klapa u Omišu Fjoretice su osvojile prvu nagradu publike. Doduše, formalno je nagrađena skladba ‘Ća to more ime’, autora Tonija Eterovića i Nede Zubana, no svima je jasno kako je nagrada dobrim dijelom zasluga same klape Fjoret, koja ju je na svoj, poseban i luckast način, donijela pred publiku i žiri.-Klapa je baš posebna vrsta ljubavi i najbolji dokaz kako je istinita poslovica Preko trnja do zvijezda.

Puno je tu godina, rada, odlazaka, dolazaka, bura i bonaca ali ako ima ljubavi prema klapskoj pismi, rezultati jednostavno moraju doći – kaže Topić, dodajući u polušali kako nije isključeno da će u klapsku vitrinu ovo ljeto još jedna nagrada.

Naime, na Večeri novih skladbi skladba ‘Dok ti ne dođem’ osvojila je drugu nagradu žirija a tekst za nju napisala je Fjoretica Ružana Kovač. Skladbu su iz emotivnih razloga prepustile klapi FA Linđo iz Dubrovnika, no zato skladbu s Ružaninim stihovima izvode na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima.- Može se reći kako smo za autorske pjesme pronašle svoju sigurnu kombinaciju – naša Ružana i Mislav Biočina koji je zadužen za glazbu. Lani smo u Kaštelima s njihovom pjesmom ‘Da imamo nas’ osvojili drugu nagradu žirija a kako će proći ovogodišnja, ‘Nismo se znali razumit’, ostaje za vidjeti – zaključila je Tanja Topić, najavivši i skoro snimanje spota za najnoviju pjesmu s kojom se predstavljaju na VDP Kaštela.

R.I. / foto D.Antonini/klapa Fjoret

- Oglas -