Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaTANJA ŠIMIĆ NAKON VIŠE OD DESETLJEĆA U SVOM GRADU 'Hvala vam...

TANJA ŠIMIĆ NAKON VIŠE OD DESETLJEĆA U SVOM GRADU ‘Hvala vam i vidimo se već iduće godine’

U sklopu programa Makarskog kulturnog ljeta u Katedrali sv. Marka u subotu je koncert održala mezzosopranistica Tanja Šimić. Zajedno sa sopranisticom Natašom Šibalić te uz pratnju Pedra Ramosa na klaviru, Tanja je posjetiteljima koji su makarsku katedralu ispunili do posljednjeg mjesta podarila nešto više od sat vremena glazbene čarolije opernih minijatura.

Glazbeni put Tanje šimić započeo je u Makarskoj gdje je, i to kao pripadnica prve generacije Glazbene škole u gradu pod Biokovom, završila glasovir. Srednju glazbenu gimnaziju – smjer solo pjevanje završila je u Splitu, a diplomirala i magistrirala na Mannes College of Music u New Yorku 2004., sa stipendijom za nadarene studente. Za vrijeme studija primljena je u prestižni operni program gdje je pjevala i glumila u mnogim opernim scenama i ulogama – Cherubino, Marcellina, Hänsel, Tisbe, Dorabella, Carmen i Sesto.

Sve njene nastupe i nagrade tijekom 15-godišnje izuzetno uspješne i plodonosne karijere kao operne i lieder pjevačice teško je izbrojati, no svakako je važno spomenuti Artist International Award sa solističkim koncertom u Carnegie Hallu koju je primila 2004. Pjevala je i glumila umjetničkim filmovima i djelima Barbare Bertenfiler, Jorga Queroza, Juliana Rosenfeldta i Reynolda Reynoldsa.Pa ipak, unatoč impresivnoj biografiji I bogatom iskustvu nastupanja na svjetskim pozornicama, Tanja nije krila kako ju je pred publikom u njenom rodnom gradu držala posebna trema.

–Bila sam jako uzbuđena, toliko da mi je u pojedinim trenucima bilo teško držati glas pod kontrolom. Ipak je poseban osjećaj pjevati pred svojima, doma, pogotovo što je, evo, prošlo 11 godina od mog zadnjeg nastupa tu – kazala je Tanja, koja od 2013. godine živi i radi u Lisabonu.Tamo je, naime, zaposlena pri kulturnom centru gdje 15-ak polaznika podučava sviranju glasovira i solo pjevanju, a uz to ima i svoju privatnu školu za solo pjevanje. Tko zna, možda će i naša sugrađanka nekome promijeniti život baš kao što ga je njoj samoj promijenila prof. Branka Ristić iz Splita. Tanja je, naime, željela biti pop pjevačica no prof. Branka Ristić uvela ju je u svijet opere i klasične glazbe i sve promijenila.

–Danas sam sigurna kako sam upravo tamo gdje želim biti. Shvatila sam kako čak ni klasična opera, koja zna biti strahovito naporna i duga, nije ono što želim raditi već su to upravo ovakvi klasični koncerti glazbenih minijatura u kojima uživam ja, a nadam se i publika – rekla je Tanja.Nema sumnje kako je publika, među kojom je bilo i dosta Tanjinih prijateljica iz srednje škole, uživala budući su Tanja i njeni gosti ispraćeni na nogama i aplauzom za kojeg se u jednom trenutku činilo kako nikad neće prestati.A Tanja Šimić obećala je kako na njen idući nastup u rodnom gradu nećemo trebati čekati novih 11 godina. Možda je slušamo opet već iduće godine kad joj je u planu napraviti promociju nosača zvuka sa skladbama Josipa Hatzea i portugalskih kompozitora na kojem trenutno radi. A ako ste propustili Tanjin koncert, snimku imate na našoj facebook stranici.

R.I.

- Oglas -