Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaRIVIJERABaška VodaSVJETSKO PRVENSTVO U BOĆANJU Bistonovci na postolju u Mersinu!

SVJETSKO PRVENSTVO U BOĆANJU Bistonovci na postolju u Mersinu!

Turski Mersin domaćin je Svjetskog prvenstva u boćanju, na kojem nastupa i hrvatska reprezentacija. U sastavu naših „balotaša“ nalaze se i Pero i Marin Ćubela te Marino Miličević, trojac koji već duže vremena nastupa za baškovodski Biston. Hrvatska se sa svjetske smotre vraća s čak pet osvojenih medalja, od čega su Bistonovci zaslužni za čak četiri. Marin Ćubela osvojio je zlato i broncu, Pero Ćubela uzeo je zlato, a Marino Miličević i Ana Juginović brončane medalje.

Klub iz Baške Vode je već neko vrijeme najbolja hrvatska momčad, a veliki obol njihovim uspjesima dali su Marino Miličević te Pero i Marin Ćubela. Nakon što su prošlog proljeća obranili naslov prvaka Hrvatske, Bistonov trojac sada su čekali reprezentativni izazovi. Hrvatska je u Mersin doputovala u vrlo jakom sastavu, što se uostalom i vidi po ostvarenim rezultatima. Naša reperezentacija već godinama visoko kotira na međunarodnoj boćarskoj sceni, a pet osvojenih medalja samo je potvrda toga. Prvu medalju za Hrvatsku na ovom SP-u osvojio je Marino Miličević u brzinskom izbijanju. Naš boćar je odličnim igrama izborio nastup u polufinalu, gdje ga je zaustavio Francuz Chirat (47:49).

S obzirom da plasman u polufinale znači najmanje brončanu medalju, Miličević je tako postao prvi Hrvat koji se u Mersinu popeo na pobjedničko postolje. Do brončanog odličja stigla je i Ana Juginović, koja je tako samo mjesec dana i pol nakon juniorskog zlata došla i do prve medalje na seniorskom nivou! Hrvatska predstavnica do odličja je došla u preciznom izbijanju (raffa). Marin Ćubela u Mesrinu se čak dva puta penjao na pobjedničko postolje. U disciplini klasično pojedinačno Marin Ćubela osvojio je brončanu medalju (u polufinalu je s 5:13 poražen od Erika Čeha), dok je u paru s Karlom Šabanom otišao do kraja i stigao do zlata! Hrvatski par u finalu je s 13:5 bio bolji od talijanske kombinacije Gratapaglia/Nari. Posljednju hrvatsku medalju u Turskoj osvojio je Pero Ćubela, koji je u disciplini bližanje i izbijanje u krug uzeo zlatno odličje! U iznimno uzbudljivom finalu Pero je s 25:24 bio bolji od višestrukog svjetskog prvaka Slovenca Dejana Tonejca.

Hrvatska boćarska reperezentacija se s pet osvojenih medalja nalazi među najuspješnijim reperezentacijama u Mersinu, te im ovim putem čestitamo na vrhunskim ostvarenjima!
Dora Srzić/ foto Hrvatski boćarski savez/FB

- Oglas -