Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSVIJET U Njemačkoj značajno opala incidencija, u pripremi brojna otvaranja

SVIJET U Njemačkoj značajno opala incidencija, u pripremi brojna otvaranja

U nedjelju je u svih 16 njemačkih saveznih pokrajina sedmodnevna incidencija zaraze koronavirusom pala ispod vrijednosti od 50, što otvara prostora novim otvaranjima i popuštanjima restriktivnih mjera.

Savezna pokrajina Tirinška je posljednja savezna pokrajina u kojoj je incidencija pala ispod vrijednosti od 100, priopćio je državni epidemiološki institut Robert Koch u nedjelju.

U Tirinškoj incidencija iznosi 47, dok je na području čitave Njemačke ova vrijednost u međuvremenu pala na 35,2.

Incidencijske vrijednosti od 100, 50 i 35 su vrijednosti koje su presudne za pojedine mjere otvaranja. Najniže vrijednosti i dalje se bilježe u sjevernim saveznim pokrajinama poput Mecklenburga –Prednjeg pomorja, Hamburga i Schleswig-Holsteina.

Zavod za intenzivnu njegu je objavio da je broj osoba koje se zbog koronavirusa nalaze na intenzivnim odjelima najniži od početka studenog.

Stručnjaci smatraju da padu incidencije pogoduje toplije vrijeme, napredak u procesu cijepljenja kao i pojačana testiranja građana. Do sada je oko 40 posto odraslih građana Njemačke primilo barem prvu dozu cjepiva.

U međuvremenu su u mnogim gradovima na snagu stupile mjere otvaranja poput dozvole rada terasama ugostiteljskih objekata, otvaranja bazena kao i kulturnih događaja na otvorenom. Sve mjere otvaranja povezane su s predočenjem negativnog testa na koronavirus.

Daljnje mjere popuštanje, poput otvaranja unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i kulturnih ustanova dozvoljene su ispod incidencije 35. Kako bi nastupila popuštanja zadana incidencija se mora održavati najmanje pet dana zaredom pri čemu se ne računa vikend.

U Koelnu se, kao u jednom od posljednjih većih gradova, u ponedjeljak ukida i zabrana noćnog kretanja.

Usprkos pozitivnom razvoju epidemiološke situacije neki stručnjaci upozoravaju i na mogući četvrti val pandemije koji Njemačku mogao pogoditi nakon praznika.

“Vjerujem da će biti novog vala, ali on će biti slabiji nego treći, a i zdravstvene ustanove su bolje pripremljene”, rekao je virolog Thorsten Lahr.

Poboljšanje epidemiološke situacije potaknulo je i raspravu o mogućem ukidanju obveze poslodavaca da svojim radnicima omoguće rad od kuće kada god je to moguće.

Demokršćanski ministar gospodarstva Peter Altmaier traži ukidanje ove obveze, dok socijaldemokratski vicekancelar Olaf Scholz insistira na tome da ona ostane na snazi kako je i predviđeno do kraja lipnja.

Hina /foto Pixabay

- Oglas -