Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKInovio cjepivo protiv korone proizvodi antitijela kod miševa i zamoraca

Inovio cjepivo protiv korone proizvodi antitijela kod miševa i zamoraca

Američka tvrtka za imunoterapiju Inovio Pharmaceuticals Inc u srijedu je priopćila da se pokazalo da njihovo eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa proizvodi zaštitna antitijela i potiče aktivaciju imunološkog sustava kod miševa i zamoraca.

“Vidjeli smo reakciju antitijela koja rade mnoge stvari koje bismo htjeli vidjeti u budućem cjepivu”, kazao je liječnik David Weiner, direktor Centra za cjepiva i imunoterapiju Instituta Wistar koji surađuje s tvrtkom Inovio, pojašnjavajući da su znanstvenici uočili antitijela u plućima cijepljenih životinja.

“Možemo ciljati stvari koje će spriječiti virus da u našem tijelu pronađe sigurno utočište”, dodao je Weiner.

Inovio, koji je započeo s testiranjem svog cjepiva na ljudima u travnju, objavio je da se preliminarni rezultati ispitivanja očekuju u lipnju.

U prvoj fazi je 40 sudionika primilo dvije doze cjepiva INO-4800, u razmaku od četiri tjedna, nakon čega ih se promatralo dva tjedna.

Prema riječima Katherine Broderick, voditeljice istraživanja i razvoja u kompaniji, podaci o sigurnosti cjepiva već su dobiveni, a jedina reakcija kod nekih sudionika je bilo lagano crvenilo ruke.

Kada stignu svi preliminarni rezultati, Inovio bi zatražio dozvolu Američke uprave za hranu i lijekove (FDA) za prelazak u drugu i treću fazu ispitivanja u srpnju ili kolovozu.

Inovio ističe da se za cjepiva koja razvija za MERS i INO-4800 za novi koronavirus SARS-CoV-2, koristi novija tehnologija koja je usmjerena na specifične gene na vanjskom, šiljastom dijelu virusa.

Inovio sada planira isprobati cjepivo na većim životinjama, uključujući zečeve, feretke iz porodice kuna i majmune. Životinje će namjerno biti zaražene virusom, a potom će se vidjeti da li će cjepivo spriječiti infekciju.

(Hina)

- Oglas -