Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKASVETI PETAR Otkrivamo kakav je projekt Ruža vjetrova kod svjetionika i kad...

SVETI PETAR Otkrivamo kakav je projekt Ruža vjetrova kod svjetionika i kad bi se mogao raditi

Među projektima građenja za ovu godinu u proračunu grada Makarske našao se i prvi puta spomenuti projekt Ruža vjetrova kod svjetionika. Do sada se u javnosti nije govorilo o toj inicijativi, pa smo pretpostavili da se radi o inicijativi nove gradske uprave.

Međutim, kako nam je kazao gradonačelnik Zoran Paunović, projekt ipak datira iz mandata Jure Brkana. Također valja napomenuti da nije planiran za tekuću godinu nego je pola milijuna kuna predviđeno u nekakvim projekcijama za 2023. Ipak, i naziv i koncept i lokacija su vrlo intrigantni, pa smo otvorili ovu temu o projektu iako je isti po svoj prilici na vrlo dugom štapu.

– Još ćemo vidjeti hoćemo li to raditi. Projekt jest dobar, ali za sada nismo sigurni da ćemo ići u to, kazao je Paunović.

Autor idejnog rješenja arhitekt je Goran Juričić, koji nam je pojasnio kako se radi o platou koji se nalazi na šljunčanom proširenju iza lanterne. Nema nikakve gradnje ni intervencije u prirodu te je sve, kako veli Juričić, u parteru. A evo i pobliže o kakvoj je ideji riječ…

– Ruža vjetrova prikazuje dominantne vjetrove na području Makarske, odnosno sve vjetrove koji pušu i isto tako strane svijeta. Bio bi to svojevrsni popločani mozaik promjera oko 10 metara koji bi izgledao kao kompas, a uključivao bi decentnu, ekološku rasvjetu. Formirao bi se krug koji bi se spuštao stepenasto. Bile bi i više stepenice za sjediti, no ne gazišta niti podzidi. U svakom slučaju, turisti, a i domaći, imali bi priliku vidjeti odakle puše bura, odakle jugo, široko, tramuntana, lebić…Bio bio to svakako zanimljiv motiv i nekakav kuriozitet. Što je izuzetno važno, nema nikakve gradnje ni zadiranja u prirodu, ispričao nam je poznati makarski arhitekt koji je, podsjetimo, autor uređenje Kalalarge i Trga Kobaca na Zelenki.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

- Oglas -