Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOSUDBINA MAESTRALA Udruga Kačić: Prodaja hotela arapskom ulagaču ne ulijeva baš neko...

SUDBINA MAESTRALA Udruga Kačić: Prodaja hotela arapskom ulagaču ne ulijeva baš neko povjerenje

Hotelu Maestral u Brelima (arh. De Luca, Salaj, Rožić, B. Bernardi, 1965.), jednom od najznačajnijih primjera moderne arhitekture u Hrvatskoj, istekla je preventivna zaštita u studenom prošle godine, a trajna zaštita do danas nije donesena zbog neodržavanja sjednice Povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture, upozorava udruga Kačić.

O tome smo i sami pisali prije dva tjedna u tekstu Prijedlog zaštite mjesecima kupi prašinu u Ministarstvu.

Ministarstvo je po drugi put najavilo sjednicu nadležnog povjerenstva, međutim, od toga i dalje nema ništa.

Kako upozorava udruga Kačić, objekt je trenutačno skinut s popisa zaštićenih kulturnih dobara RH te trenutačno ne uživa nikakvu vrstu zaštite, van one definirane prostornim planom koja ne dozvoljava rušenje objekta i izmjene gabarita, međutim prostorni plan ne štiti interijer kao integralni dio ove važne cjeline, a koji ima jednaku vrijednost kao i sama arhitektura.

– Drugim riječima, vrijedan interijer Hotela Maestral je u ovom trenutku prepušten dobroj volji vlasnika/investitora koji u ovom trenutku nema zakonsku obvezu da ga kao takvog čuva. Vijest da je Jako Andabak prodao većinu svog turističko hotelskog biznisa (uključujući i Hotel Maestral) arapskom ulagaču, domaćoj javnosti poznatom po želji da izgradi “zagrebački Manhattan”, te po kontroverznom projektu ”Beograd na vodi” ne ulijeva baš neko povjerenje u budući razvoj situacije, poručuju iz Udruge Kačić.

M. D. /foto M. D.

- Oglas -