Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSTUDIJA : Broj zaraženih u Njemačkoj deset puta veći

STUDIJA : Broj zaraženih u Njemačkoj deset puta veći

Stručnjaci Sveučilišta u Bonnu došli su na temelju jedne studije do zaključka da bi broj osoba koje su se u Njemačkoj zarazile koronavirusom mogao biti deset puta viši od službenog broja, priopćeno je u ponedjeljak.

“Nakon vrednovanja podataka iz tzv. Heinsberg studije i projiciranja ovog broja na razinu čitave zemlje, došli smo do zaključka da bi ukupan broj aktualno i dosad zaraženih od koronavirusa mogao iznositi 1,8 milijuna”, rekao je voditelj studije Hendrik Streeck prilikom predstavljanja studije u ponedjeljak u Bonnu.

Time bi broj zaraženih mogao biti preko deset puta viši od službene brojke od 163.000, koju je u ponedjeljak objavio Epidemiološki institut Robert Koch.

Studija je početkom travnja provedena na oko 900 stanovnika općine Gangelt, zapadnonjemačkog okruga Heinsberg, koji slovi kao jedno od žarišta izbijanja zaraze u Njemačkoj. Osnova studije je stopa smrtnosti zaraženih koronavirusom koji u Gangeltu iznosi 0,37 posto.

Na osnovu tih podataka i prenošenja modela na cijelu Njemačku znanstvenici su došli do broja od 1,8 milijuna zaraženih.

Studija je također pokazala da svaka peta zaraza prolazi bez ikakvih vidljivih simptoma.

“Svatko tko djeluje zdravo u načelu u sebi može nositi virus. Toga trebamo biti svjesni i shodno tomu se i ponašati”, rekao je Gunther Hartmann, jedan od autora studije.

Tzv. Heinsberg studija još nije prošla kroz postupak znanstvene provjere potrebne za objavljivanje, ali je zbog posebnih pravila koja u vrijeme pandemije koronavirusa studija već predstavljena.

(Hina)

- Oglas -