Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSTUDIJA Antitijela kod onih koji su preboljeli covid-19 brzo nestaju

STUDIJA Antitijela kod onih koji su preboljeli covid-19 brzo nestaju

– Razine antitijela kod pacijenata koji su preboljeli covid-19 znatno su pale dva do tri mjeseca nakon zaraze i kod simptomatskih i kod asimptomatskih pacijenata, po novoj kineskoj studiji, što potiče pitanja o trajanju bilo kakvog imuniteta na novi koronavirus.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Medicine 18. lipnja, ukazuje na rizike uporabe “imunitetskih putovnica” za covid-19 i podupire produženje javnozdravstvenih mjera poput socijalnog distanciranja i izolacije visokorizičnih skupina, rekli su istraživači.

Zdravstvene vlasti nekih zemalja, poput Njemačke, raspravljaju o etičnosti i mehanizmima odobrenja ljudima koji imaju antitijela da se slobodnije kreću od onih koji ih nemaju.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 37 pacijenata koji su imali simptome i 37 asimptomatičnih, utvrdilo je da je kod onih koji su razvili IgG antitijela, jedan od glavnih tipova antitijela nakon infekcije, u više od 90 posto slučajeva, došlo do njihovog naglog pada u dva do tri mjeseca.

Pri tome je uočeno da je koncentracija IgG antitijela i u akutnoj fazi bolesti i u fazi ranog oporavka bila kod asimptomatskih bolesnika značajno manja nego kod onih koji su imali simptome.

Antitijela su pala ispod praga otkrivanja kod 40 posto asimptomatskih i kod 13 posto simptomatskih bolesnika.

Studiju su proveli istraživači medicinskog sveučilišta Chongqing, ogranka kineskog Centra za nadzor i prevenciju bolesti i drugih instituta.

Jin Dong-Yan, profesor virologije na sveučilištu Hong Konga, koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je da studija ne negira mogućnost da bi zaštitu mogli pružati drugi dijelovi imunog sustava.

Neke stanice pamte kako se nositi s virusom nakon što se prvi puta inficiraju i mogu stvoriti učinkovitu zaštitu ako dođe do novog kruga zaraze. Znanstvenici još uvijek istražuju funkcionira li taj mehanizam i kod novog koronavirusa.

Čak i male razine moćnih obrambenih T i B stanica mogu osigurati zaštitu, ističu stručnjaci za New York Times, pa zaključak te studije ne znači da će se te osobe zaraziti drugi put.

“Zaključak ovog istraživanja ne znači da se nebo srušilo”, rekao je Jin primijetivši i da je broj pacijenata u studiji malen.

Istraživanja u slučaju SARS-a i MERS-a pokazala su da antitijela na te koronaviruse traju i do godinu dana.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da se antitijela na koronavirus koji izaziva covid-19 razvijaju i kod asimptomatskih osoba.
Hina /foto Pixabay

- Oglas -