Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŠTO SE DOGAĐA? Temperature danas prešle 20 stupnjeva, voćke masovno cvjetaju: Što...

ŠTO SE DOGAĐA? Temperature danas prešle 20 stupnjeva, voćke masovno cvjetaju: Što će biti kada ipak zahladi?

Ako ste danas tijekom dana kojim slučajem nosili ikakvu zimsku jaknu, vjerojatno ste se čudili zašto se znojite. Pogled na termometre sve je pojasnio. Kao gotovo nikada na današnji datum, temperature zraka su dosegle, čak ponegdje i prešle iznimno toplih 20 Celzijevih stupnjeva – piše Dalmacija danas.

Prema službenim podacima DHMZ-a, 20 Celzijevih stupnjeva je izmjereno u Makarskoj, Hvaru i Komiži. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, 21°C je izmjeren u Primoštenu, Poljicima kraj Marini, Stobreču, Strožancu, Starom Gradu i Zaostrogu.

Prema službenim podacima, u Hvaru je danas pao rekord u najranijem dosezanju vrijednosti od 20 Celzijevih stupnjeva tijekom godine. Povijest mjerenja u Hvaru starija je od 150 godina. U Splitu je ovako visoka vrijednost izmjerena samo jednom ranije, i to 1. veljače 2006.

Djelomično sunčano vrijeme i jugo koje je donosilo vrlo topli zrak iz srednjeg Sredozemlja, bili su dovoljni za datumske temperaturne rekorde u dijelovima Dalmacije. Vrlo slične vremenske prilike očekuju nas u srijedu, a bura će zamijeniti jugo u petak, kada će mjestimice i zagrmjeti.

Vikend ponovno donosi suho i temperaturno ugodno vrijeme.

Natprosječna toplina probudila je prirodu i mnoge su biljke već propupale, a neke voćke i procvjetale. To nikako nije dobar “scenarij” jer je kraj zime još daleko od nas.

M. D.

 

- Oglas -