Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAStigle su famozne ribe koje jedu plastiku koje je Grad Makarska platio...

Stigle su famozne ribe koje jedu plastiku koje je Grad Makarska platio 5574 eura

Na tri lokacije u Makarskoj stigle su instalacije o kojima smo pisali koncem siječnja, a radi se o ribama koje jedu plastiku. Da su doplovile u Makarsku, na svojem je Fb profilu izvijestio gradonačelnik Zoran Paunović navevši kako su postavljene na Peškeri, pored plavog tobogana i kod Teniskih terena. Izradio ih je čiovski umjetnik Vilim Halbarth, a peraje im je ukrasila umjetnica Tina Divić. Ribe služe za prikupljanje boca i promiču recikliranje i održivost.

Da je Grad Makarska naručio ove instalacije te da su ribe slatinskoj Udruzi za zaštitu prirodne i kulturne baštine plaćene 5574 eura, pisali smo prije tri mjeseca, a ova je informacija naišla na niz komentara naših sugrađana kojima se taj iznos učinio prevelik. Pojedini su zamjerili što se ovakav zadatak nije dodijelio lokalnim umjetnicima.

Nakon objave članka javili su nam se iz udruge pitajući otkud nam informacije o iznosu. Nakon što smo članak potkrijepili dokazom s platforme Transparentni grad, gdje se vidi i iznos i primatelj, poručili su nam iz udruge kojoj je isplaćen novac znamo li je li to kompletan račun ili dio istog, iz čega bi se dalo zaključiti kako ribice koštaju više od onoga što smo napisali. Međutim, na platformi Otvoreni grad i dalje je samo jedan račun, pa ostaje nepoznato jesu li mislili na naknadni račun ili račun na neku drugu adresu…

Ribe su, u svakom slučaju, stigle na plažu i nadamo se da neće biti gladne.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -