Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaAKTUALNOSTATUS QUO Zašto gradonačelnik ne raspisuje natječaj za direktora TZ-a

STATUS QUO Zašto gradonačelnik ne raspisuje natječaj za direktora TZ-a

Uskoro će ići natječaj za izbor direktora TZ-a grada Makarske, mantra je koju smo od gradonačelnika Zorana Paunovića od siječnja ove godine čuli i prenijeli više puta. Zašto do danas, 6.svibnja, natječaj nije raspisan, može se samo spekulirati, no definitivno je znakovito da se ovoliko čeka. Podsjetimo da predsjednik i direktor TZ-a ima većinu u Turističkom vijeću gdje je dva člana, Davora Glavinu i Matu Židiću, obojicu iz HDZ-ovih redova, zamijenio Sretanom Glavičićem, donedavnim predsjednikom makarskog SDP-a i Ivicom Šodom Cotićem.

Budući je skupština podržala zamjenu članova, za pretpostaviti je da Paunović ima i podršku skupštinara, no iz nekog se razloga ipak odugovlači s raspisivanjem natječaja.

- Oglas -

Prema pravilniku o izboru direktora TZ-a odnosno novom Zakonu o turističkim zajednicama, može se zaključiti da je za provedbu natječaja potrebno 40-ak dana. Rok za dostavu prijava obično iznosi 14 dana, do tjedan dana se čekaju prijave koje stižu poštom, potom se treba sazvati povjerenstvo koje provjerava dokumentaciju kandidata, te na koncu Turističko vijeće. Minimum za sazivanje Turističkog vijeća je tjedan dana, a potom slijedi i nekakav rok za žalbe opet od oko tjedan dana. Sve skupa teško može proći ispod 40-ak dana.

Rok za provedbu natječaja je 30.lipnja. U zadnjem kontaktu s gradonačelnikom na ovu temu kazao nam je kako će natječaj ići uskoro te kako se nada da će stići puno prijava.

Što ukoliko se nekim slučajem propusti obaviti sve u roku? Upit o mogućem scenariju poslali smo na adresu Ministarstva turizma te ćemo ga objaviti kada ga dobijemo. Prema Zakonu o turističkim zajednicama, članku 66., turistička zajednica prestaje postojati ako se u roku ne izabere direktor TZ-a. Zadnji put kad se dogodila slična situacija, u mandatu Tonćija Bilića, resorno je ministarstvo poslalo svog povjerenika te je bila ponovno ustrojena skupština i Turističko vijeće.

Podsjetimo, inače, da je trenutno jedino poznato ime kandidata koji će se prijaviti Tonči Lalić.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -