Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaSPORTSRETAN ROĐENDAN Makarski Zmaj danas puni 101 godinu

SRETAN ROĐENDAN Makarski Zmaj danas puni 101 godinu

Na današnji dan prije 101 godinu,10.srpnja 1921. godine, osnovan je makarski nogometni klub Zmaj.

Klub je osnovala grupa makarskih mladića.Konobar Tonči Vusio izabran je za prvog predsjednika kluba, a s njim su još bili postolari Jure Raos, Toni Antonini i Andrija Zelić, stolari Ante Buljubašić, Kleme i Stipe Vranješ, te kožar Ante Srzić.

Ime Zmaj je prihvaćeno između prijedloga poput „Plamen“ i „Iskra“, a osnivači su, i ne znajući, prihvatili simbol zmaja kojeg je u svom grbu imala i drevna obitelj Kačića, nekadašnjih gospodara cijelog Makarskog primorja.

Do današnjeg dana u Zmaju je ponikao veliki broj kvalitetnih igrača koji su diljem Europe prenosili slavu Makarskog nogometa, a posebno ističemo Hrvatske reprezentativce Gaju Raffanellija i Alena Bokšića.

Zmaj je od osnutka do 1960. godine svoje domaće utakmice igrao na igralištu Blato – Donja Luka, a nakon toga seli na GSC Makarska, sportsko-rekreacijski kompleks koji je u to vrijeme bio jedinstven na području južne Europe za pripreme sportaša.

Zmaj danas broji preko 300 članova u svim kategorijama. Seniorska momčad natječe se u 3. HNL Jug, dok pioniri, kadeti i juniori igraju u Prvoj nogometnoj ligi Središta Split što je drugi natjecateljski rang u Hrvatskoj, dok mlađi pioniri igraju u prvom natjecateljskom rangu. Tako se naš klub u mlađim kategorijama nalazi između 72 i 86 klubova u čitavoj Hrvatskoj.

Zbog velikoj broja članova Zmaj ima s seniorskoj momčadi ukupno 13 natjecateljskih kategorija koje u jednoj nogometnoj Sezoni odigraju preko 300 službenih utakmica. O njima brinu obrazovani i licencirani stručnjaci – treneri koji su završili svoje obrazovanje na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu i Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Također, u organizaciji kluba, već dugi niz godina održavaju se tradicionalni veliki međunarodni turniri za mlađe uzrasne kategorije. U travnju „Makarska Cup“ i listopadu „Mali Zmaj“. Na turnirima su sudjelovale brojne momčadi iz cijele Europe, a posljednji i najbrojniji „MALI Zmaj“ brojio je 44 kluba odnosno 88 ekipa iz 8 zemalja. 1300 djece se natjecalo u 3 dobne skupine, a među njima bila su djeca: HNK Hajduk Split, GNK Dinamo, HNK Rijeka, SK Slavia Prag, NK Krško, NK Domžale, HŠK Zrinjski Mostar, FK Željezničar, FK Sarajevo, FK Vojvodina Novi Sad, KF Olti Kosovo, IF Jonkoping iz Švedske i mnogi drugi.

– Škola nogometa Zmaja, a naročito broj upisanih članova, garancija su nastavka nogometne kvalitete u našem gradu. Usmjerenje HRNK Zmaj je pravilan odgoj mlade generacije, što je temelj uspjeha našeg kluba – objavili su povodom 101.rođendana iz kluba.

MD/ foto HRNK Zmaj

- Oglas -