Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKASpomen ploča Kobcima stiže na istoimeni trg: "Dobili smo zeleno svjetlo gradonačelnika,...

Spomen ploča Kobcima stiže na istoimeni trg: “Dobili smo zeleno svjetlo gradonačelnika, ali hortikulturu još čekamo”

Na Trg Kobaca na Zelenki uskoro bi, prema planovima Udruge postrojbe posebne namjene Kobac, trebala stići spomen ploča s nazivom trga. Potvrdio nam je to Roberto Brzica koji je postavljanje kamenog bloka dogovorio s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem, odnosno Mjesnim odborom Ratac-Zelenka čije je suglasnosti dobio.

Podsjetimo, prije 26 je godina donesena odluka o imenovanju trga koji međutim nikad nije dobio svoje obilježje, a prošle su godine članovi udruge Kobac, uz suglasnost Gradskog vijeća, postavili spomenik kipara Bruna Maganića na drugu adresu, Vukovarsku ulicu. Trg iliti kružni tok ostao je i dalje nezavršen, a svi će se sjetiti peripetija s postavljanjem i rušenjem pozornice, akcijama koje su izazvale pažnju i nacionalnih medija.

Nedovršen je u smislu da obilježja trga i dalje nema, premda je kamen ploča i ranije bila postavljena na razini poda, te naknadno uklonjena jer su iz udruge Kobac držali neprimjerenim. Brzica međutim kaže kako se nada da će do 5.srpnja, kad obilježavaju 30.godišnjicu osnivanja postrojbe, spomen ploča biti postavljena, a financirat će ju vjerojatno od donacija.

– Bit će to monument dimenzija 70x70x100 na kojem će biti uklesano ime trga. Nismo mogli ostaviti onu ploču na podu jer su dolazili psi i onečišćavali je. Odlučili smo ju dignuti na veću visinu i ne mislimo raditi nikakav spomenik nego monument, kamen ploču. Bitno je da su nas podržali. Gradonačelnik je odmah rekao da podržava inicijativu, a i u Mjesnom odboru su rekli kako da ne, da imamo zeleno svjetlo, ispričao nam je Brzica.

Međutim, činjenica je da centralni dio trga izgleda pomalo neugledno zbog nedostatka cvijeća. Nera Kovačević iz Mjesnog odbora Ratac-Zelenka kaže kako su dvaput upućivali molbe prema Gradu da se zasadi cvijeće i primjereno uredi trg.

– 25.ožujka slali smo mail u kojemu smo tražili da se postave kocke na trgu koje nedostaju i koje su uništene pod pritiskom teretnih vozila. Za sada ništa nije sanirano. Također smo slali dopise, i to dva puta, tražeći da se posadi cvijeće. Rečeno nam je da je cvijeće naručeno te da se čeka, ali ne znamo zašto se to nije uradilo do sada. Navodno nema ljudi, rekla nam je.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.

- Oglas -