Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU Splitu Dani plave energije: Iz Jadrana može biti 20 posto potrebne...

U Splitu Dani plave energije: Iz Jadrana može biti 20 posto potrebne energije

Trodnevni skup “Dani plave energije” na kojem se raspravlja o mogućnostima korištenja energije mora počeo u utorak u Splitu, a istaknuto je kako bi se za potrebe Hrvatske 20 posto energije moglo proizvesti iz Jadranskog mora.

“Prema našim procjenama barem 20 posto hrvatske energije moglo bi se proizvesti iz Jadrana”, rekao profesor Neven Duić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Smatra da bi se Hrvatska u sljedećih desetak godina trebala usredotočiti na pučinske vjetroelektrane, pošto će se zatvarati plinske platforme.

“Na sjeveru Jadrana postoje Inine plinske platforme, ali će se 2025. godine ondje privoditi kraju eksploatacija plina i onda Ina planira umjesto tih plinskih platformi, staviti pučinske vjetroelektrane. To je najbolja lokacija zato što je tamo plitko more, pa je sadašnja tehnologija pučinskih vjetroelektrana spremna za tu lokaciju”, zaključio je Duić.

Procijenio je da su na ostalom dijelu Jadrana potencijali za korištenje energije mora veliku, ali će se morati čekati izgradnja plutajućih vjetroelektrana, koje mogu raditi na dubinama više od 100 metara.

Pučinske vjetroelektrane daleko od obale

Objasnio je da su pučinske vjetroelektrane velike te će ih se vizualno držati daleko od obale zbog turizma.

“Želimo imati sačuvanu mediteransku obalu za buduće generacije turista,” poručio je Duić.

Objasnio je kako plavu energiju, to jest korištenje energije mora, treba gledati u kontekstu Europske energetske tranzicije, za što će, kaže, biti namijenjena značajna sredstva iz fondova Europske unije u sjedećih desetak godina.

Ističe kako posebice treba obrati pozornost na razvoj ‘dizalica topline’ koje će koristiti toplinu mora kako bi grijali i hladili priobalne dalmatinske gradove.

“Nedavno smo instalirali u Dubrovniku u Duždovoj palači novi sustav koji grije i hladi tu palaču, i nekoliko povijesnih zgrada u blizini. Takav centralizirani sustav koji koristi toplinu mora je optimalno rješenje za Dioklecijanovu plaču u Splitu koja ima ogroman turistički potencijal, ali koja je sada prilično nagrđena klimama po fasadama”, zaključio je Duić.
Savez za raspoređivanje plave energije ( BLUE DEAL – Blue Energy Deployment Alliance) je europski projekt, sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći, za kapitalizaciju Plave energije, u kojem sudjeluje 12 partnera iz šest zemalja i devet različitih regija Sredozemlja, ističe se u pisanom materijalu ovog skupa.

U stručnoj literaturi se navodi kako postoje tri načina za iskorištavanje energije mora, a to su: korištenje energije valova, korištenje energije plime i oseke, i korištenje temperaturnih razlika u vodi.

Hina/foto Goran Morović

- Oglas -