Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA U veljači fiskaliziran 29 posto veći iznos računa nego u...

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA U veljači fiskaliziran 29 posto veći iznos računa nego u istom mjesecu lani

Najnovija analiza HGK – Županijske komore Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u veljači ove godine pokazuje nastavak trenda rasta iz nekoliko prijašnjih mjeseci.

”U veljači je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 97 milijuna kuna, što je porast od skoro 29 posto u odnosu na veljaču 2021. godine, ali i porast od 12,7 posto u odnosu na veljaču 2020., dakle mjesec koji je prethodio lockdownu. U odnosu na siječanj ove godine, vrijednost fiskaliziranih računa u veljači veća je za 5,4 posto”, komentirao je podatke za veljaču predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Istovremeno je broj fiskaliziranih računa u veljači ove godine za 14,4 posto veći od njihova broja u veljači prošle godine te 8 posto manji nego u veljači 2020. godine. S obzirom na znatno bolje postotke vrijednosti nego broja izdanih računa, teško je reći koliko je povećanje iznosa fiskaliziranih računa posljedica stvarno povećane potrošnje, a koliko je rezultat primjetnog rasta cijena.

Najveći porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na veljaču 2021. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, od gotovo 400 posto, što je i razumljivo s obzirom da su do sredine veljače prošle godine na snazi bile strože mjere koje su uz ostalo uključivale i potpunu obustavu rada kafića, dok su restorani mogli jedino pripremati hranu za dostavu. Slijede građevinarstvo, s porastom od 375 posto, te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, s porastom od 177 posto.

Gotovo 92 posto od ukupnog iznosa fiskaliziranih računa u županiji u prošlom mjesecu, fiskalizirano je u trima djelatnostima – trgovini na veliko i malo (više od 70 posto), prerađivačkoj industriji (11,7 posto) i djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (9,2 posto).

Podatke za prva dva mjeseca ove godine u odnosu na siječanj-veljaču 2021. komentirao je pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić. ”Iznos fiskaliziranih računa u prva dva ovogodišnja mjeseca veći je za 27,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, te iznosi gotovo 2 milijarde i 137 milijuna kuna. Istovremeno je broj računa porastao za nešto više od 19 posto”, poručio je Kusić.

Kao i u veljači, i u prva dva ovogodišnja mjeseca najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na siječanj-veljaču 2021. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+402,3 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (+178,1 posto) te građevinarstvu (+177 posto).

Analiza za veljaču, kao i dosadašnje mjesečne analize HGK – Županijske komore Split od početka pandemije, bazira se na podacima Porezne uprave Područnog ureda Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
MD/foto MD

- Oglas -