Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaSPLIT: Čekaju se nalazi za zdravstvene djelatnike

SPLIT: Čekaju se nalazi za zdravstvene djelatnike

Do večeras bi trebali biti gotovi nalazi desetak desetak zdravstvenih djelatnika koji su bili u kontaktu s pacijentom oboljelim od covida-19 koji se posljednjih 15 dana liječio u splitskome KBC-u na Firulama, izjavio je novinarima zamjenik ravnatelja splitske bolnice Anton Marović.

Pacijent je bio hospitaliziran prije desetak dana i operiran, a nakon nekoliko dana mu je porasla tjelesna temperatura i počeo je kašljati. Testiran je na koronavirus i pokazalo se da je pozitivan. Odmah je prevezen u bolnicu na Križine, gdje se liječe oboljeli od covida-19.

Marović je izjavio kako se još ne zna gdje se točno pacijent zarazio i da su zbog novonastale situacije uzeti brisevi bolničkom osoblju koje je s njim bilo u kontaktu.

Pacijent je zbog drugog teškog stanja primljen u bolnicu, operiran je na vaskularnoj kirurgiji, nakon čega su mu se razvile respiratorne tegobe, povišena tjelesna temperatura i kašalj. Odmah mu je uzet bris, bio je pozitivan i prevezen je u bolnicu na Križine, dodao je.

“Odmah su poduzete epidemiološke mjere, tako da je u ovom trenutku manjem broju djelatnika, manje ih je od deset, određena samoizolacija. Kada se do kraja povežu svi mogući kontakti, znat će se koliki će još broj ljudi otići u samoizolaciju. U ovom trenutku zadovoljavanje potreba drugom dijelu bolesnika nije ugroženo. Mi i dalje zadovoljavamo sve potrebe”, poručio je Marović.

Izvijestio je da je jučer na Zavod za radiologiju pozvano 150 pacijenata, od kojih se 42 nisu odazvala, što znači da trećina njih nije došla na pretrage. Ondje su odradili 500 pregleda i 300 pretraga, što je 30 posto od onoga što se u bolnici na dan obavljalo prije pandemije.

Uvjet je, istaknuo je, da KBC Split počne raditi normalno pražnjenje lokaliteta Križina.

Upozorio je da je u ovome trenutku gotovo trećina oboljelih i hospitaliziranih od korone u Hrvatskoj liječi u splitskome KBC-u, a i polovica svih pacijenata u Hrvatskoj koji su bili na respiratoru liječili su se u toj bolnici.

Na pitanje kako se moglo dogoditi da se u Dom za starije i nemoćne u Splitu prije nekoliko dana vrati osoba zaražena koronavirusom dok je zdrava osoba iz tog doma hospitalizirana zbog sumnje na koronavirus, Marović je odgovorio kako se radilo o dvije osobe s istim prezimenom.

Dodao je da se radilo o situaciji u kojoj su imali veliki akutni priljev bolesnika iz doma tijekom kojeg se dogodila pogreška koja je srećom završila bez posljedica. Zbog toga se u bolnici vodi unutarnji nadzor, o čemu će, obećao je, javnost biti obaviještena.

Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je da je trenutačno u splitskoj bolnici hospitalizirano 87 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, od kojih je 60 pozitivno. Izliječeno je i jučer je vraćeno u dom 14 korisnika. U splitskome KBC-u trenutačno se od covida-19 liječe 94 pacijenta.

To je inače drugi prodor koronavirusa u splitsku bolnicu na Križinama, prvi je bio na Plućnom odjelu, a sada na Odjelu vaskularne kirurgije.

Hina / ilustracija Unsplash

- Oglas -